INSP | Actualizare definitii de caz pentru Covid-19

25/02/2021
INSP | Actualizare definitii de caz pentru Covid-19

INSP | Actualizare definitii de caz pentru Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insp-actualizare-definitii-de-caz-pentru-covid-19/

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a reactualizat definitiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19).

Criterii clinice
Orice persoana care prezinta cel putin unul din urmatoarele semne si simptome:

– tuse, febra, scurtarea respiratiei, debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei (simptome si semne aditionale mai putin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, varsaturi si/sau diaree).

Nota: Pentru copiii cu varsta pana la 16 ani care prezinta manifestari gastro-intestinale (varsaturi, diaree) neasociate cu alimentatia, se poate suspecta infectia cu SARS-CoV-2.

Criterii de diagnostic imagistic
Evidente radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19

Criterii de laborator
Detectia acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 intr-o proba biologica2

Criterii epidemiologice
Cel putin unul dintre urmatoarele:

– contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 in perioada de 14 zile anterioara datei debutului;
– rezident sau personal al unei institutii pentru ingrijirea persoanelor vulnerabile in perioada de 14 zile anterioara datei debutului, institutie in care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmata

Clasificarea cazurilor

A. Caz posibil
Orice persoana care intruneste criteriile clinice

B. Caz probabil
Orice persoana care intruneste criteriile clinice si care are legatura epidemiologica cu un caz confirmat SAU Orice persoana care intruneste criteriile de diagnostic imagistic

C. Caz confirmat
Orice persoana care intruneste criteriile de laborator

Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

Contactul direct este definit ca:
– Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
– Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor);
-Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex. in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
– Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si cu o durata de minimum 15 minute;
– Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
– Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie.

Legatura epidemiologica ar fi putut avea loc in perioada de 14 zile anterioare datei debutului.

Orice persoana care a purtat masca/echipamentul de protectie corespunzator si a respectat distantarea fizica NU ESTE CONSIDERATA CONTACT DIRECT.

Definitiile de caz COVID-19 asociat asistentei medicale (IAAM)

Sursa SARS-CoV-2: asociata asistentei medicale versus transmisa comunitar

Clasificarea cazurilor de COVID-19 ca infectii asociate asistentei medicale trebuie sa tina cont de perioadele de incubatie cunoscute la acest moment (Lauer SA et al. Ann Intern Med. 2020;172:577-582. doi:10.7326/M20-0504), respectiv numarul de zile pana la debutul simptomelor, sau pana la testul de laborator pozitiv (indiferent care este primul), dupa admiterea intr-o unitate sanitara (in ziua 1), evaluarea sursei, prevalenta COVID-19 in institutie/sectie, contactul cu cazuri cunoscute din comunitate sau din unitatea medicala, precum si orice alte date care indica in mod plauzibil sursa infectiei.

In acest sens putem avea urmatoarele situatii:

Caz COVID-19 internat, cu sursa in comunitate:

– Simptomele prezente la internare sau cu debut in ziua 1 sau 2 dupa admitere;
– Debutul simptomelor in zilele 3-7 si o suspiciune puternica de transmitere in comunitate
Caz COVID-19 internat, cu sursa nedeterminata:
– Debutul simptomelor in ziua 3-7 dupa admitere, cu informatii insuficiente cu privire la sursa de virus pentru a-l aloca la o alta categorie

Caz COVID-19 internat, cu sursa probabila in spital:

– Debutul simptomelor incepand cu a 8-a -14-a zi de la internare – Debutul simptomelor in ziua 3-7 si o suspiciune puternica de transmitere a virusului prin asistenta medicala acordata

Caz COVID-19 internat in spital, cu sursa in spital

– Debutul simptomelor in ziua ≥14 dupa internare. Exista si situatia in care apar simptome caracteristice COVID-19 care debuteaza intr-un interval de 14 zile de la externarea dintr-o unitate sanitara (de exemplu, reinternare), situatie in care sursa de virus poate fi comunitara sau nedeterminata.
In acesta situatie evaluarea finala trebuie sa tina cont de paticularitatile cazului.

Nota: Aceste definitii nu se pot aplica in situatia COVID-19 la personalul medico-sanitar.

Clasificarea sursei de virus in randul personalului medico-sanitar recunoaste aceleasi categorii, dar trebuie sa se bazeze pe o evaluare individuala a fiecarui caz privind probabilitatea expunerii la cazurile de COVID-19 in cadrul asistentei medicale acordate in unitatea sanitara, respectiv in comunitate.

Deces la pacient confirmat cu COVID-19

Decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu exceptia situatiilor in care exista o alta cauza clara de deces care nu poate fi in relatie cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acuta majora, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, septicemie etc) si la care nu a existat o perioada de recuperare completa intre boala si momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afectiuni hematologice etc.) si COVID-19 trebuie raportat ca si cauza a decesului, independent de conditiile medicale pre-existente care se supecteaza ca au favorizat evolutia severa a COVID-19. COVID-19 trebuie mentionat pe certificatul de deces drept cauza a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune ca a cauzat sau a contribuit la deces.

De asemenea, potrivit Ordinului MS nr.961/2020 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 in faza I si in faza a II-a si a Listei cu spitalele de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu virusul SARS-CoV-2, cazurile confirmate COVID soldate cu deces la care testele RT-PCR in dinamica din sputa/aspirat bronsic sunt negative (2 teste) pot fi considerate deces cauzat de infectia cu SARS-CoV-2 daca clinicianul evidentiaza semne si simptome inalt sugestive si decesul este corelat cu evolutia clinica determinata de COVID-19.

In situatia in care apare necesitatea clarificarii cauzei decesului, se indica examene RT-PCR din tesut pulmonar recoltat de catre medicul specialist anatomie patologica/medicina legala fara a fi necesara necropsia.”

Actualizare INSP 24.02.2021

Etichete: definitii de caz covid-19, semne si simptome covid-19, caz suspect covid, caz confirmat covid, insp

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: