Infectiile cu virusurile herpetice

21/03/2013

Infectiile cu virusurile herpetice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/infectiile-cu-virusurile-herpetice/

poza virusuri umaneConform statisticilor, incidenta infectiilor cu herpesvirusurile umane (HHV) a crescut alarmant in ultimile decenii, ele fiind responsabile de un important procent din morbiditatea/mortalitatea post-transplant.

De asemenea, s-a constatat ca exista relatii bidirectionale intre infectia cu virusuri herpetice si infectia cu HIV, avand in vedere ca unele herpesvirusuri umane stimuleaza replicarea virusului HIV, agravand boala. Mai mult decat atat, leziunile de herpes genital reprezentand poarta de intrare pentru infectia HIV.

Din pacate, unele virusuri herpetice sunt implicate in oncogeneza si in etiopatogenia unor boli cronice precum limfom malign Non-Hodgkin, Limfon Burkitt, sarcom Kaposi. Totodata, sunt studii care au demonstrat o posibila legatura intre herpesvirusurile umane si scleroza multipla, boala Alzheimer, schizofrenie, ateroscleroza.

Este important de stiut ca dupa vindecarea primoinfectiei, unele herpesvirusuri umane raman in stare latenta in unele celule ale organismului, persistand o perioada indefinita, iar in anumite conditii HHV latente se pot reactiva periodic, producand recurentele herpetice.

Mai multe informatii despre caracterele generale ale herpesvirusurilor umane si despre clasificarea acestora puteti obtine accesand cursul “Virusurile Herpes Simplex 1 si 2” postat pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este disponibil gratuit si creditat cu 12 puncte EMC.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful OMS a precizat ca donarea de vaccinuri catre tarile sarace trebuie sa se faca in cateva zile, nu luni

Optimizarea platformei de vaccinare pentru optiunea de programare a copiilor din grupa 12-15 ani

Proiectul “Zi libera pentru vaccinare” – respins de Senat

Peste 29.000 de doze de vaccin anti-Covid administrate in cabinetele medicilor de familie

La cinci case de asigurari de sanatate au fost ocupate posturile de directori generali