Inechitate privind accesul la diagnostic si tratament in cazul pacientilor cu mielom

30/03/2023
Inechitate privind accesul la diagnostic si tratament in cazul pacientilor cu mielom

Inechitate privind accesul la diagnostic si tratament in cazul pacientilor cu mielom

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/inechitate-privind-accesul-la-diagnostic-si-tratament-in-cazul-pacientilor-cu-mielom/

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Daniel Coriu, spune ca unii pacienti cu mielom sunt diagnosticati tardiv, iar altii deloc, adaugand ca exista ‘inechitate’ in ceea ce priveste accesul la diagnostic si tratament al bolnavilor cu aceasta afectiune.

“Nu ne putem compara cu ceea ce era acum zece ani. Astazi avem acces la medicamente asa cum se intampla si pentru pacientii din vestul Europei ceea ce este foarte bine. Sigur, avem inca probleme. Avem diagnostic tardiv, avem pacienti care nu sunt diagnosticati. Statistica ne spune ca ar trebui sa avem in jur de 700 si ceva de cazuri, aproape 800 de cazuri de mielom multiplu in fiecare an in Romania. Noi avem in jur de 400. Unde sunt restul? Nu sunt diagnosticati, se pierd”, a afirmat Coriu, care este si presedintele Societatii Romane de Hematologie, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, exista ‘inechitate’ in ceea ce priveste accesul la diagnostic si tratament al pacientilor cu aceasta afectiune.

“Exista inechitate in ceea ce inseamna accesul la diagnostic si tratament pentru ca, daca vedem statisticile noastre pe care le facem pentru interes academic, majoritatea pacientilor sunt din mediul urban. Ce coincidenta. Credeti ca se imbolnavesc mai mult cei din mediul urban? Este vorba despre acces, vorba de acces la sanatate. Aceasta este nu numai in hematologie. Toata medicina romaneasca are aceasta problema. Cand spun inechitate spun ca un pacient din alta zona a tarii nu are aceeasi sansa la viata decat cel care este tratat intr-un centru universitar: Bucuresti, Craiova, Cluj, Timisoara, Iasi”, a aratat medicul, in cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia Zilei internationale de actiune impotriva mielomului.

Potrivit presedintelui Asociatiei S.O.S. Mielom, Camelia Soceanu, desi pacientii cu mielom beneficiaza de tratamente noi acestea nu vindeca, ci sunt eficiente in ‘temporizarea’ evolutiei si ameliorarea bolii.

Etichete: mielom, mielom multiplu, tratament mielom, diagnostic mielom, daniel coriu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: