Indexul European de Performanta in Tratarea Hepatitei

12/11/2012

Indexul European de Performanta in Tratarea Hepatitei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/indexul-european-de-performanta-in-tratarea-hepatitei/

Lansat pe 6 noiembrie a.c.  la Bruxelles, Indexul European de Performanta in Tratarea Hepatitei indica faptul ca Romania se situeaza pe locul 25 privind  nivelul de screening, tratament si preventie in cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Astfel, cu un punctaj general de 606 dintr-un maxim posibil de 1.000, suntem doar inaintea Cehiei (605), Ungariei (591), Letoniei (583), Estoniei (576) si Lituaniei (555), in timp ce Franta, Slovenia si Germania ocupa primele locuri in clasament, cu cele mai bune scoruri. De remarcat este ca nicio tara nu a atins punctajul maxim, ceea ce demonstreaza inca o data ca sunt multe de facut in privinta hepatitelor, nu doar in tari precum Romania, ci si in statele din varful clasamentului.

Conform Indexului, Romania prezinta deficiente in ceea ce priveste preventia si tratamentul: in timp ce sugarii sunt vaccinati in mod curent si este atinsa o cota de aproximativ 90% de copii protejati impotriva bolii, nu exista o vaccinare sistematizata a unor grupuri de risc, cum sunt cele din sfera prostitutiei sau a consumului de droguri. Pentru ca nu sunt sustinute financiar prin programe publice, vaccinurile sunt platite in totalitate de pacienti. Timpul de asteptare pentru consultarea unui specialist nu depaseste 4 saptamani, iar copiii sunt tratati in mod corespunzator, inclusiv in unitati specializate. Din pacate, pentru adulti, medicamentele de ultima generatie nu sunt disponibile pe piata si nici nu sunt subventionate de sistemul de sanatate.

Pozitia 25 ocupata de Romania in acest Index, realizat cu profesionalism si din surse de incredere, nu este una tocmai buna, dar nici nu putem omite faptul ca in utlimii ani s-au facut pasi importanti pentru a mai scurta din barierele atat spre accesul la terapii, cat si pe preventie. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut pentru a imbunatati nivelul de tratare a hepatitei la pacientii care sufera de aceasta afectiune. Este timpul sa consideram hepatita ca pe o problema de sanatate publica, dar nu doar la nivel declarativ, ci prin actiuni concrete, cu rezultate pe termen lung”, a declarat Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.

Indexul European de Tratare a Hepatitei a fost elaborat de institutul suedez de cercetare Health Consumer Powerhouse ,in numele si finantat de European Liver Patients Association.

 

Stire realizata de Echipa FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie