Incidenta bolilor inflamatorii intestinale creste, iar varsta de diagnosticare a scazut

16/05/2024
Incidenta bolilor inflamatorii intestinale creste, iar varsta de diagnosticare a scazut

Incidenta bolilor inflamatorii intestinale creste, iar varsta de diagnosticare a scazut

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/incidenta-bolilor-inflamatorii-intestinale-creste-iar-varsta-de-diagnosticare-a-scazut/

Incidenta bolilor inflamatorii intestinale este in crestere, iar varsta la care acestea sunt diagnosticate scade. Estimarile arata ca sunt 15.000 de pacienti romani cu aceste maladii.

“Daca inainte, acum 20 si ceva de ani, nu prea se stia ce este (…) boala Crohn, acum sunt din ce in ce mai multi pacienti care vin, sunt primiti in spitale, se interneaza, inclusiv copii, tineri. Scade si varsta de diagnosticare”, a spus Isabella Grosu, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania, intr-o conferinta prilejuita de Ziua Mondiala de Constientizare a Bolilor Inflamatorii Intestinale, potrivit Agerpres.

Ea a atras atentia asupra principalelor probleme pe care le au pacientii cu aceste maladii, printre care se numara faptul ca nutritia specifica nu este intotdeauna compensata.

Totodata, Isabella Grosu a semnalat ca persoanele cu boli inflamatorii intestinale cu varsta de peste 18 ani nu pot beneficia de servicii gratuite de la psihologi si nutritionisti prin sistemul de sanatate.

La randul sau, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Valeria Herdea, a subliniat importanta educatiei pentru sanatate si a prezentarii la medicul de familie.

“La copii poate ca este un pic mai simplu, ca parintii sunt speriati si vin mai des, dar in perioada de adolescenta lucrurile se pierd de sub control (…) . La acest moment, nu toate scolile sunt populate cu medici (…), colaborarea este destul de precara intre esaloanele medicale”, a afirmat Valeria Herdea, potrivit sursei citate.

Etichete: boli inflamatorii intestinale, diagnosticare boli intestinale, boala crohn

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: