A inceput numaratoarea inversa pana la Conferinta Nationala de Medicina Familei

23/03/2015

A inceput numaratoarea inversa pana la Conferinta Nationala de Medicina Familei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/inceput-numaratoarea-inversa-pana-la-conferinta-nationala-de-medicina-familei/

Macheta 2_revista AMFB_2015Asociatia medicilor de familie Bucuresti – Ilfov (AMFB) organizeaza in perioada 25 – 28 martie 2015, sub egida Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), a XI-a editie a Conferintei Nationale de Medicina Familiei, “Echilibrul delicat intre stiinta, arta si comunicare”.

 “Suntem intr-un moment de rascruce pentru specialitatea noastra in Romania. Liberalismul si asa subred al profesiei de medic de familie este in pericol de a fi pierdut definitiv. Degradarea treptata a relatiilor contractuale cu Casele de asigurari, subminarea constanta a specialitatii de medicina familiei din ultimii ani, escaladarea birocratiei si suprareglementarea in dauna relatiei firesti medic – pacient au crescut tendinta de a desconsidera specialistul de medicina familiei.

Cu toate acestea, singurul fel in care vom continua sa ne facem auziti este felul profesionist in care ramanem medici de familie. Specialitatea de medicina familiei este o specialitate complet diferita de celelalte. Medicul de familie este motorul oricarui sistem de sanatate, pilonul care sintetizeaza toata informatia medicala, psihologica, personala, socioeconomica si sufleteasca a pacientului sau”, scriu reprezentantii medicilor de familie intr-un comunicat de presa.

Astfel ca, in Romania, practicarea medicinii in general si a celei de familie in special ar trebui sa se intample pe baza dovezilor stiintifice, a ghidurilor de practica, a protocoalelor publicate periodic, altfel spus pe baza unor reguli clare, profesionale, aduse la zi permanent.

“Lucrul acesta nu se intampla, nu folosim ghiduri desi avem, nu respectam decat regulile impuse financiar (vezi protocoalele de prescriere, reguli de eliberare a retetelor, biletelor, concediilor, alte norme legale) si nu exista circuite clare ale pacientului prin sistem, ne lovim de atat de multe bariere,  majoritatea birocratice, incat am ajuns sa stam departe de adevaratul act medical pe care ar trebui sa il practicam. Inlantuiti de reguli stupide, coplesiti de legi interpretabile  si deseori neconcordante, prizonieri ai unui sistem suprareglementat, astazi nici nu mai stim ce inseamna o profesie liberala cu adevarat…”, mai scrie in comunicat.

Medicul de familie este cel care asigura drumul corect al oricarui pacient in sistemul de sanatate, este cel care integreaza toate informatiile legate de pacient intr-un tot unitar care protejeaza sanatatea pacientului sau. Medicul de familie este baza oricarui sistem de sanatate cladit pe o strategie de eficienta si este managerul oricarui caz cronic. Medicul de familie este comunicator prin excelenta, prin specificul specialitatii sale, fiind cel mai in masura sa comunice pacientului sau tot ce este legat de starea lui de sanatate.

Miercuri, 25 martie, la Bucuresti, la Crystal Palace Ballrooms, vor debuta lucrarile Conferintei Nationala de Medicina familei 2015, care se vor desfasura in sase sali in paralel pe parcursul a patru zile, intre orele 10.00 si 18.30.

In cadrul evenimentului exista sesiuni transmise online, sesiuni interactive, ateliere de lucru, dezbateri, cursuri, traininguri, precum si un program social in afara programului stiintific.

In premiera pentru Conferinta  de anul acesta, medicii de familie pot participa la  sesiuni organizate in parteneriat cu medicii de alte specialitati.

Conferinta se deschide cu o editie speciala a Cursului  Master Class realizat de Forumul National de  Preventie.  Este un concept nou si modern de eveniment multidisciplinar, moderat de doi dintre cei mai cunoscuti cardiologi din Romania. Cursul reuneste personalitati din medicina romaneasca conlucrand in jurul ideii de preventie, adaptata pacientului cronic roman, captiv al patologiei sale, prizonier intre mai multe specialitati medicale si totusi integrat de medicul sau de familie – un panel de discutii interactive cu profesionisti din toate specialitatile medicale care circumscriu riscul cardiometabolic.

Pentru prima oara la Conferinta Nationala de Medicina Familei, conceptul organizarii sesiunilor paralele se schimba. 

Succesul inregistrat in activitatea grupurilor SNMF – Grupului de Vaccinologie, Grupului Respiro (grup aparut din colaborarea cu CNSMF), Grupului de e-sanatate au provocat la  abordarea unor altfel de sesiunii ale Conferintei Nationale. 

Data fiind intentia SNMF de a stimula organizarea unor noi grupuri de lucru pe alte tematici, au fost invitati si colegii care au alcatuit grupurile de initiativa pentru aceste noi grupuri de lucru sa organizeze sesiuni speciale, astfel incat sa fie disponibila o noua abordare, centrata pe medicina de familie.

Participantii vor putea urmari sesiunea de pediatrie, de cardiologie si diabet, de sanatate mintala, dar si sesiunea de vaccinologie, de patologie respiratorie, de e-sanatate.

De asemeneam, organizatorii s-au mai gandit sa structureze o sesiune speciala la Conferinta Nationala dedicata medicului de familie manager. In cadrul acesteia se va realiza alcatuirea corecta a riscogramelor, completarea noilor modele de fise de evaluare initiala si management de caz al bolilor cronice care sunt definitivate acum la nivelul SNMF, precum si noutati inainte de contractarea de la 1 aprilie (noul contract – cadru si normele de aplicare ale acestuia). 

O surpriza o constituie organizarea la Conferinta a unui stand al Conferintei europene Wonca – Istanbul 2015, langa standul AMFB. Invitata speciala este Arzu Uzuner, Director stiintific al Conferintei europene, care va face o prezentare a acesteia in deschiderea CNMF.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: