Stiri medicale

Incepe vaccinarea antigripala

Data ultimei actualizari: 19/11/2014

vaccinologie1Dozele de vaccin au fost deja achizitionate si vor fi folosite pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor care prezinta risc ridicat de imbolnavire.

“Anul acesta, Ministerul Sanatatii va utiliza 500.000 de doze de vaccin gripal pentru vaccinarea persoanelor cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii”, scrie intr-un comunicat al ministerului.

Directiile de Sanatate Publica din teritoriu au trimis deja de ceva vreme solicitarile privind numarul necesar de doze.

Directia de Sanatate Publica Bacau, spre exemplu,  a solicitat 61.615 doze de vaccin, care vor fi repartizate catre medicii de familie si unitatile medicale cu paturi, prin intermediul carora se va derula Campania, iar la Constanta au ajuns 7.900 de doze de vaccin.

In acelasi timp, medicii reamintesc ca si pastrarea regulilor minime de igiena personala, respectiv spalatul pe maini cu apa si sapun, reprezinta una din metodele cele mai eficiente de prevenire a imbolnavirilor.

Specialistii din cadrul OMS sustin ca in Romania, cel putin, valul mare de gripa va ajunge undeva in cursul lunii ianuarie. Astfel, se mai precizeaza ca daca se incepe din noiembrie vaccinarea antigripala, oamenii au timp sa fie imunizati pana la varful epidemiei.

“In Romania, conform datelor statistice pe care le avem in acest moment si  e care, sigur, le-am studiat in fiecare an, stim ca valul mare de gripa apare cam prin ianuarie. Deci in luna noiembrie nu este tarziu. Dar, recomandarile noastre sunt ca oamenii sa inceapa vaccinareacat mai repede, pentru ca vaccinul exista pe piata”, a declarat pentru Formare Medicala seful Biroului OMS in Romania, dr. Victor Olsavszky.

O doza de vaccin antigripal care poate fi cumparata din farmacii, lucru recomandat mai ales celor care nu sunt inclusi in categoriile de risc, costa in jur de 25 de lei.

Mai multe informatii despre cum decurg cateva consultatii cu pacienti de diferite tipologii, dar care au un lucru in comun in ceea ce priveste vaccinarea antigripala, adica reticienta, puteti afla aici.

 

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.