INCD Victor Babes: Diagnosticarea exacta a pacientilor, o sansa reala la viata

29/01/2015

INCD Victor Babes: Diagnosticarea exacta a pacientilor, o sansa reala la viata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/incd-victor-babes-diagnosticarea-exacta-a-pacientilor-o-sansa-reala-la-viata/

INCD VICTOR BABESProiectele derulate in ultimii ani de catre cercetatorii Institutului National de Patologie “Victor Babes” (INCD “Victor Babesˮ) din Bucuresti au condus la rezultate stiintifice medicale de top ce vin in sprijinul pacientilor cu diferite afectiuni printr-o eficienta sporita in diagnosticarea acestora.

Fie ca discutam de analize hematologice, imunologice, genetice sau de cele legate de biochimie, anatomie patologica, radiobiologie, microbiologie, patologie ultrastructurala sau moleculara, rezultatele analizelor medicale obtinute astazi la Institutul National de Patologie “Victor Babes” sunt comparabile cu cele obtinute in cele mai renumite laboratoare medicale ale lumii, se arata intr-un comunicat de presa.

“Pentru a putea trata cât mai eficient o afectiune, indiferent de gravitatea ei, dar si de valoarea medicului clinician, este imperios necesar sa avem un diagnostic precis, iar acest lucru se putea obtine pâna nu demult, pentru pacientii români, in laboratoare de prestigiu din strainatate. Mai nou, aceste analize de top se pot realiza intr-un timp extrem de scurt si in laboratoarele Institutului nostru, ceea ce ne da un plus important in ceea ce priveste speranta de viata a pacientilor romani”, a declarat directorul general al Institutului National de Patologie Victor Babes, Acad. Laurentiu M. Popescu.

In informare mai scrie ca printr-un proiect de cercetare finantat din fonduri europene in Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economiceˮ (POS-CCE), proiect denumit “Implementarea testarilor moleculare tisulare pentru cancer in România, cercetare de inalt nivel orientata catre oncologia personalizata – PERSOTHERˮ (cod SMIS-CSNR 12024), totalizând 5.416.950 lei, a crescut radical eficienta in diagnosticarea bolnavilor de cancer – in special a celor afectati de cancer pulmonar si colorectal – prin analizarea genei BRAF implicata in multiple tumori maligne (melanom malign, carcinom de colon, carcinom tiroidian etc).

Proiectul include mai multe metode de diagnostic personalizat care permit nu numai o precizare mai exacta a evolutiei tumorilor, dar si tipul de tratament optim pentru fiecare tip de tumora.

Pentru toate aceste testari sunt necesare blocuri de parafina, buletinul histopatologic aferent si informatii clinice relevante, iar durata de lucru este de 5-10 zile lucratoare.

Pe langa aceste testari, in cadrul INCD Victor Babes se efectueaza numeroase alte teste cu utilitate atât in stabilirea unui diagnostic precis, cât si in stabilirea conduitei terapeutice.

Printre acestea putem enumera testele de hematologie (hemoleucograma completa, VSH, examen frotiu sanguin, teste de coagulare), cele de biochimie (acid uric, transaminaze, bilirubina, calciu, colesterol, creatinina, electroforeza proteinelor serice, fosfataza alcalina, glicemie, etc.) si markeri tumorali (in cancer de sân, cancer de aparat digestiv, cancer genital, cancer de piele etc).

De asemenea, la INCD “Victor Babesˮ, pe segmentul imunologie se realizeaza teste umorale si celulare, pe cel al anatomiei patologice se efectueaza teste histopatologice, teste cu coloratii speciale, imunohistochimie, hibridizare in situ, iar pe segmentul genetica, teste pentru cariotip (in leucemii si sindrom mielodisplazic) si hibridizare in situ (in domeniile hemato-oncologie si neuropsihiatrie pediatrica).

De mentionat este faptul ca mare parte dintre aceste analize sunt decontate prin CASMB si OPSNAJ.

Institutul National de Patologie Victor Babes a fost prima institutie inclusa in campania “Yes, we care”, lansata recent de Reprezentanta Comisiei Europene in România, alaturi de Presedintia Italiana a Consiliului Uniunii Europene. Campania urmareste familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la Bucuresti cu proiectele finantate din fonduri europene.
Prima actiune desfasurata sub egida campaniei “Yes, we care” a avut ca tema cercetarea de vârf, iar prima vizita oficiala a fost efectuata la INCD “Victor Babes”, proiectul vizat fiind PERSOTHER (“Implementarea testarilor moleculare tisulare pentru cancer in România. Cercetare de inalt nivel orientata catre oncologia personalizataˮ), proiect de cercetare in domeniul luptei impotriva cancerului. La eveniment au fost prezenti ambasadorii in România a 15 state.

“Este remarcabil faptul ca primul Institut de Cercetare Stiintifica din Romania, Institutul National “Victor Babesˮ, se afla in topul centrelor de profil atât din tara, cat si din Europa, iar proiectele ce s-au realizat sau se afla in derulare aici sunt o dovada in plus a valorii si importantei de care se bucura si astazi acest institut”, a declarat cu aceasta ocazie directorul general al Institutului “Victor Babes”, Acad. Laurentiu M. Popescu.

Proiectele derulate in ultimii ani sau aflate in derulare la Institutul National de Patologie “Victor Babes” din Bucuresti insumeaza aproximativ 21,2 milioane de euro.

Printre acestea amintim proiectul “Sistem de formare profesionala a personalului medical in domeniul noilor tehnologii din sistemul de sanatate (diagnostic molecular) – TDMˮ (POSDRU 81/3.2/S/58819; cod SMIS-35882) 16.638.961 lei(3.869.525 euro) realizat in parteneriat cu UMF “Gr. T. Popaˮ Iasi si cu Institutul Oncologic “Ion Chiricutaˮ din Cluj-Napoca.

Acesta a vizat specializarea a 806 angajati din sectorul sanatatii din România in domenii de vârf privind tehnologiile de diagnostic molecular si anume: genomica, proteomica, citometrie, histopatologie si imagistica moleculara, precum si formarea a 75 de angajati din cadrul personalului de conducere din domeniul sanitar si al cercetarii medicale cu atributii in procesul decizional privind atragerea de fonduri si achizitionarea de echipamente destinate tehnicilor de diagnostic molecular.

Un alt proiect, “Laboratorul de anatomie-patologica – formare profesionala si organizationala prin implementarea managementului calitatii – ANATOMOPATˮ (POSDRU /81/3.2/S/58942; cod SMIS-35884), in valoare de 16.390.907 lei (3.811.835 euro), derulat de INCD “Victor Babesˮ Bucuresti in parteneriat cu UMF “Victor Babesˮ Timisoara, UMF “Gr. T. Popaˮ Iasi si Universitatea din Torino, a vizat specializarea a 169 de angajati din domeniul sanatatii, ce activeaza in laboratoare destinate diagnosticului anatomo-patologic.

Proiectul “Formare profesionala si organizationala a angajatilor din laboratoarele de imunologie prin implementarea tehnologiilor de varf si a managementului calitatii – IMUNOLABˮ (POSDRU/81/3.2/S/59457; cod SMIS 35822) a totalizat 5.890.790 lei si a fost atribuit unui numar de 154 de specialisti din laboratoarele de imunologie clinica.

Proiectul “Implementarea tehnologiilor proteomice pentru descoperirea de noi biomarkeri in cancer – CANBIOPROTˮ (POS-CCE, cod SMIS-CSNR 12644)” a totalizat 4.881.600 lei.

Proiectele PERSOTHER (deja amintit) si CANBIOPROT au constituit un real succes pentru cercetarea româneasca in cancer.

In prezent INCD “Victor Babesˮ conduce un proiect de formare a doctoranzilor si cercetatorilor postdoctorali din unitatile medicale.

Denumit “Dezvoltarea resurselor umane – doctoranzi si postdoctoranzi – pentru cercetare de excelenta in domeniile sanatate si biotehnologiiˮ (POSDRU/89/1.5/S/141531), proiectul se deruleaza in parteneriat cu UMF “Carol Davilaˮ Bucuresti si UMF “Vasile Goldisˮ Arad si are o valoare de 12.853.000 lei fonduri nerambursabile.

Un nou proiect, “Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babes pentru cercetarea avansata in medicina celulara si moleculara – CAMED”, in valoare totala de 43,221 milioane de lei, din care 35 milioane finantare nerambursabila, se afla in curs de derulare si este menit sa optimizeze activitatea institutului.

Proiectul este finantat din fonduri structurale prin programul POS-CCE. “Anul trecut am primit un sprijin real din partea Ministerului Cercetarii si prin proiectul CAMED, fapt ce deschide noi perspective pentru domenii de activitate stiintifica medicala de vârf”, a tinut sa sublinieze directorul general al INCD Victor Babes, Acad. Laurentiu M. Popescu.

INCD Victor Babes a fost infiintat in urma cu 127 de ani si este in acest moment unul din cele mai titrate centre de cercetare din Romania si strainatate.

1 Comentarii

  1. SANDOR LUCIA says:

    Sotul meu a fost diagnosticat cu safilococ auriu contractat din spital, care ar fi tratamentul avand in vedere ca a luat tot felul de antibiotice si nu mai scapa de el de mai bine de 1 an.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: