In Romania nu exista specializarea in urologie pediatrica

20/05/2016

In Romania nu exista specializarea in urologie pediatrica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-romania-nu-exista-specializarea-in-urologie-pediatrica/

urologie-pediatrica-operatieIn Romania nu exista specializarea in urologie pediatrica, iar copiii nu pot fi operati pentru ca  legislatia nu precizeaza daca urologul de adulti poate face acest lucru.

 “In tara noastra nu exista specialitate de urolog pediatru, exista urolog si chirurg infantil. Specializarea se face pe aceasta parte a activitatii, care este combinata, dar pe urologia pediatrica te ocupi doar de copii. Noi ne ocupam doar de adult, de pacientul care a implinit 16 ani. Pacientul care este sub 16 ani si care are o afectiune urologica merge la nefrolog — care poate reuseste sa ii puna un diagnostic, dar nu ii poate oferi un tratament invaziv. Tratamentul invaziv — vorbim de operatii — este oferit de chirurgul infantil, care este urolog (…) Incerc demult sa introduc aceasta specializare fiindca este una din preocuparile mele, dar neavand legislatia necesara, neavand legislatia de partea noastra sa ne apere, nu putem sa operam copii, pentru ca nu stipuleaza foarte clar daca urologul de adult poate sa trateze, sa opereze copii”, spune dr. Martha Orsolya, Sefa Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Mures, conform Agerpres.

Tot ea a mai precizat ca spus ca pana la reglementarea  acestui aspect, singura sansa ar fi ca un urolog tanar, care a terminat o specializare de 5 ani, sa mai faca o specializare de inca cinci ani in chirurgie infantila, pentru ca dupa 10 sa practice urologie pediatrica.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Incepe activitatea de vaccinare prin centrele mobile

Modificari privind modalitatea de programare la vaccinarea anti-COVID

Studiu: Consumul de probiotice, Omega-3 si vitamina D, asociat unui risc mai scazut de infectie cu SARS-CoV-2

Discutii privind organizarea unor centre de vaccinare in companiile private

Florin Citu: Valul trei a inceput sa scada fara carantinare de tip lockdown