In curand, sezonul adeverintelor de la medicul de familie

24/08/2020
In curand, sezonul adeverintelor de la medicul de familie

In curand, sezonul adeverintelor de la medicul de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-curand-sezonul-adeverintelor-de-la-medicul-de-familie/

Un medic de familie din Sibiu, Eduard Egri, face o radiografie a perioadei urmatoare, cand medicilor de familie li se vor solicita, de catre parinti, tot felul de adeverinte in contextul inceperii anului scolar.

Potrivit unei postari pe pagina sa de Facebook, doctorul spune ca “adeverinta pentru colectivitate este o masura pur birocratica, fara sens”.

In curand, sezonul adeverintelor de la medicul de familie, aceste “pasapoarte” ale copiilor pentru tara educatiei sau mai degraba maculatura inutila.

1. Nu mai este mult pana la inceputul scolii si toti parintii vor navali in cabinetele medicilor de familie pentru obtinerea acestui act “esential”

2. De ce inutila: practic copilul este sanatos la exact momentul consultatiei, data x, ora y, in schimb, chiar si intr-un interval scurt de 24-48 ore de la data emiterii, copilul se poate imbolnavi, uneori chiar grav sau pot debuta simptome (ex. adeverinte emise vineri pentru luni)

3. Intr-un timp foarte scurt de doua-trei zile medicul ar trebui sa consulte sute de copii, ceea ce este practic imposibil!!!

4. Sintagma “apt” nu se poate folosi de catre medicul de familie pe nici un act si pentru nici un fel de activitate dar in continuare, inclusiv unele unitati de invatamant continua sa solicite asa ceva ex.”apt pentru sport”

5. Sper sa nu explodeze aberatiile si sa li se ceara parintilor specificat pe adeverinta “copilul nu prezinta simptomatologie COVID”, pentru ca la copii nu exista simptome clare, distincte si specifice care sa orienteze sau sa infirme diagnosticul

6. Singura utilitate a acestor adeverinte ar fi emiterea lor DOAR pentru copiii bolnavi sau aflati in tratament cronic (epilepsie, diabet, alergii etc) pentru a fi luati in evidenta de medicul scolar

7. Concluzie: Adeverinta pentru colectivitate este o masura pur birocratica, fara sens, un stres in plus pentru parinti si care reuseste sa blocheze activitatea medicului de familie timp de cel putin o saptamana sau poate chiar doua, deci va rugam ca in primele doua saptamani din septembrie nu va imbolnaviti, pentru ca noi avem de facut adeverinte!

P.S.1: Nici un coleg medic de familie in alte tari europene nu se ocupa de asa ceva

P.S.2: Pentru a fi intradevar utile ar trebui sa programez si sa consult cateva sute de copii in noaptea premergatoare primei zile de colectivitate

P.S.3: Ma intreb cand vom avea noi “curajul” sa simplificam lucrurile, sa nu mai putem oamenii pe drumuri, sa nu mai facem lucruri inutile care ne consuma timpul, sa ne vedem de lucrurile importante si esentiale? 

Etichete: adeverinte medicul de familie, adeverinta colectivitate, adeverinta elevi, medic de familie eduard egri

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. aninica says:

    nu este birocratica, nu este non-sens. adeverinta arata medicului colectivitatii ce sport va putea face copilul, ce pericole sunbt pentru el daca e nevaccinat , cum creste si cum se dezvolta.. e.t.c… Preventia era necesara in colectivitati.. oricum MF nu mai face nici el de mult timp preventie in Europa.

  2. CIPLEA MIHAELA-DOINITA says:

    Intr-u totul de acord

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: