In caz de urmarire penala, putem sa eliberam date medicale politistului?

11/06/2015

In caz de urmarire penala, putem sa eliberam date medicale politistului?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-caz-de-urmarire-penala-putem-sa-eliberam-date-medicale-politistului/

solicitari-acte-medic-de-familieIn practica noastra medicala ne intalnim cu situatia cand un politist ni se adreseaza cu rugamintea de a elibera date medicale, copie de pe fisa unui pacient, motivand ca au nevoie de aceste date pentru ca persoana in cauza se afla sub urmarire penala.
 
Este bine de stiut ca in astfel de situatii, Politia nu are dreptul sa solicite astfel de date, iar noi nu avem dreptul sa le eliberam.

In caz de urmarire penala, conform Codului de Procedura Penala, doar procurorul poate sa solicite astfel de date si numai dupa ce s-a declansat urmarirea penala.
 
Astfel, solicitarea trebuie sa vina din partea procurorului de caz, cu antetul Procuraturii, stampilat  si semnat de catre procuror.

In solicitare procurorul trebuie sa mentioneze in mod obligatoriu ca, s-a declansat urmarirea penala impotriva persoanei in cauza.
 
Recomand ca in cazul in care medicului de familie politia se adreseaza cu o  astfel de solicitare, invocand  art. 306  al.6  din Codul de Procedura Penala, sa nu dati curs solicitarii.
 
*art . 306 (6) ” Secretul bancar si cel profesional, cu exceptia secretului profesional al avocatului, nu sunt opozabile procurorului, dupa inceperea urmaririi penale.”
 
Deci in cazul in care s-a declansat urmarirea penala, secretul profesional doar in fata procurorului nu este opozabil , nu si in cazul politistului.
 

Autor: Soós Szabó Klára

2 Comentarii

  1. soosszaboklara says:

    Nu eliberati date medicale la solicitarea politiei. Secretul profesional nu este opozabil doar procurorului si in cazul lui numai daca s-a declansat urmarirea penala, nu si in cazul politistului.
    Soós Szabó Klára.

  2. takacsjozsef says:

    Care este situatia in cazul cand ai asigurat un prim ajutor la un accidentat de circulatie in calitate de medic din localitatea accidentatului, iar ulterior Inspectoratul de Politie-Birou Rutier iti solicita in scris,,Fisa interventie prespitaliceasca,,si ,,Fisa privind starea de sanatate,, a accidentatului.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Incepe vaccinarea cu doza a treia pentru populatia generala

Senatul a votat OUG privind utilizarea certificatului verde Covid

Normele de aplicare a OUG privind concediile si indemnizatiile

CMR: Romania este pe punctul de a fi colorata din nou in rosu

Ministerul Sanatatii: Acord pentru achizitia a 2000 de flacoane de Tocilizumab