In caz de deces, mostenitorii au dreptul sa intre in posesia datelor medicale personale ale defunctului?

10/07/2015

In caz de deces, mostenitorii au dreptul sa intre in posesia datelor medicale personale ale defunctului?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-caz-de-deces-mostenitorii-au-dreptul-sa-intre-in-posesia-datelor-medicale-personale-ale-defunctului/

bpoc3Cum procedam atunci cand apartinatorii unui pacient decedat ne solicita datele medicale personale ale defunctului?

Se pune intrebarea,avem dreptul sa dam curs unei astfel de solicitari, iar mostenitorii au dreptul sa intre in posesia datelor medicale personale ale defunctului ?
 
Legea 46/2003 a drepturilor pacientului prevede ca “toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale, chiar si dupa decesul acestuia”.
 
Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres .
 
Legea insa considera ca mostenitorii nu au dreptul de a intra in posesia datelor medicale personale ale defunctului , pentru ca mostenirea nu presupune si acest drept.
 
 Informatiile privind sanatatea persoanei “intra in notiunea de viata privata, fiind prin urmare un mod de a realiza protectia drepturilor prevazute de art. 26 din Constitutie, consacrate in egala masura si in art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale”
 
 Exista o decizie a Curtii Constitutionale, definitiva si general valabila , in care Curtea arata “ca dreptul la mostenire nu presupune dreptul mostenitorilor de a obtine informatii cu privire la starea pacientului “

“In virtutea respectului datorat persoanei umane, memoria persoanei decedate si optiunile facute in timpul vietii trebuie ocrotite si ulterior decesului. Dreptul de optiune al pacientului privind pastrarea confidentialitatii cu privire la starea de sanatate nu este transmisibil mortis causa, pastrandu-se astfel optiunea exprimata pana la momentul mortii titularului dreptului.”

DECIZIE Nr. 1429 din 2 noiembrie 2010, publicat in M.O. ( poate fi vazuta AICI ).

Prin urmare mostenitorii, in lipsa unei imputerniciri, date de catre defunct in timpul vietii, nu au dreptul sa solicite, iar noi nu avem dreptul sa eliberam datele  personale medicale ale defunctului catre mostenitori.

Autor: Soós Szabó Klára

5 Comentarii

 1. simona borcau says:

  as dori sa stiu ce acte ami trebuie sA beneficiez de polita lu sotu de asigirare dela firma care a lucrat multumesc

 2. Anisoara says:

  Buna ziua! Tatal meu a decedat in spital dupa 3 operatii in 7 zile. Noua ni s- a dat doar certificatul constatator pe care scrie cauza mortii ne determinata.Pot cere spitalului documente medicale din care sa intelegem mai bine ce s- a intamplat pe parcursul celor 10 zile de spitalizare ?Multumesc!

 3. Grigoriu Dana says:

  In cazul decesului unei persoane care avea incheiata o polita de asigurare colectiva de munca ,medicul de familie refuza sa trimita asiguratorului dosarul medical al defunctei deoarece nu are un acord semnat de catre pacienta in acest sens.Pacienta a decedat in urma spitalizarii fara a se cunoaste causele care au dus la deces.Asiguratorul refuza sa plateasca polita de asigurare inainte de a intra in posesia dosarului medical.Cine poate intra in posesia acestui dosar ? Cui ar trebui sa l elibereze medicul de familie?

 4. campeanuemil says:

  in cazul in care pacientul a decedat banca poate cere copia fisei ?

  • soosszaboklara says:

   Banca nu poate sa ceara copia fisei, ci poata sa ceara datele medicale ale pacientului, dar acesta numai in cazul in care banca face dovada ca a fost imputernicit de catre defunct ca un numele sau , dupa decesul acestuia , sa intervina si sa solicite date medicale personale de la medicii curanti.

   Insa atentie, imputernicirea trebuie facuta in fata unui notar public.Daca banca prezinta un astfel de document se poate elibera date medicale.

   Soos Szabo Klara.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medic vindecat de Covid-19: Este o boala serioasa, care poate si creeaza probleme dificile

Opt elevi de la scolile din Sectorul 4 al Capitalei, confirmati cu noul coronavirus

O companie romaneasca spune ca poate produce tot necesarul de masti chirurgicale de pe piata interna

Romania va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiti pentru testele RT-PCR efectuate la nivel national

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid