In 2030 peste 10% dintre romani vor suferi de diabet

12/04/2013

In 2030 peste 10% dintre romani vor suferi de diabet

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-2030-peste-10-dintre-romani-vor-suferi-de-diabet/

poza tratament injectabilPeste 800.000 de romani sufera de diabet in prezent si se preconizeaza ca pana in 2030 proportia bolnavilor diabetici va creste pana la 11%  din populatie. Si la nivel global numarul persoanelor bolnave de diabet este ingrijorator, aceasta boala reprezentand a cincea cauza de deces la nivel mondial.

Referitor la aceasta problema de sanatate prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a subliniat joi in cadrul unei intalniri informale cu presa ca “obiectivul oricarui diabetolog este asigurarea unui management eficient al diabetului, printr-un tratament usor pe care pacientul sa-l poata respecta. De multe ori pacientul devine propriul dusman, deoarece amana pe cat posibil trecerea la insulinoterapie, amanare ce afecteaza starea sa de sanatate. Din fericire, astazi avem un tratament care de 10 ani schimba istoria insulinoterapiei in Romania. Este vorba de insulina glargin, cea mai studiata insulina din lume. Peste 80.000 de pacienti au fost inclusi in studiile clinice cu insulina glargin, desfasurate in toata lumea. Cel mai recent este studiul ORIGIN, la care a participat si Romania. Studiul a demonstrat siguranta cardiovasculara, oncologica si diabetologica si efectul neutru asupra riscului de cancer al insulinei glargin.

Medicul a mai precizat ca acest tip de insulina a favorizat in primul rand controlul glicemic, oferindu-le pacientilor o mai buna calitate a vietii: “a contribuit la diminuarea hipoglicemiilor la pacienti, in special a celor nocturne, care erau adevarate cosmaruri pentru pacienti si familiile lor. Avantajul terapeutic si cel farmacoeconomic, alaturi de siguranta dovedita in toti acesti ani, face din descoperirea insulinei glargin un moment istorici diabetul zaharat”.

Insa pentru monitorizarea si controlul acestei maladii nu este suficienta terapia de specialitate – un rol deosebit de important ii revine medicului de familie, cel care cunoaste in detaliu evolutia pacientul si istoricul medical al acestuia. De asemenea, in prevenirea si ameliorarea diabetului, un rol esential il are regimul alimentar, care de cele mai multe ori nu este respectat de catre pacienti. In acest sens dr. Nicolae Hancu a atras atentia asupra faptului ca nici suplimentele alimentare nu sunt sanatoase, pentru ca de multe ori pot contine substante toxice.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: