Imuno-oncologia, o noua paradigma in tratarea cancerului

07/06/2016

Imuno-oncologia, o noua paradigma in tratarea cancerului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/imuno-oncologia-o-noua-paradigma-in-tratarea-cancerului/

imuno-oncologia.BMSPrintre principalele beneficii pe care le aduce imuno-oncologia sunt imbunatatirea ratei de supravietuire pe termen lung si a calitatii vietii bolnavilor.

Compania Bristol-Myers Squibb a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, ultimele noutati cu privire la imuno-oncologie, o noua paradigma in tratarea cancerului. Profesorul Tudor Ciuleanu, medic oncolog, a transmis in direct, de la Chicago, ultimele noutati in domeniul imuno-oncologiei de la ASCO, cel mai mare congres de oncologie din lume.

Informatii-cheie imuno-oncologie:

  • Cancerul este o boala cu nevoi mari de solutionare si cu o rata inca mica de supravietuire. Exista o nevoie continua de inovatie si de noi tratamente oncologice pentru pacientii cu cancer in stadiu avansat.
  • Imuno-terapia are potentialul unei reale schimbari in ceea ce priveste tratamentul cancerului, generand asteptari fara precedent pentru bolnavii de cancer: imbunatatirea ratei de supravietuire pe termen lung si a calitatii vietii pacientilor care raspund la tratament.
  • Sistemul imunitar este cheia unei noi abordari in tratarea cancerului: mecanismul de actiune al imuno-oncologiei permite sistemului imunitar sa recunoasca celulele canceroase si sa lupte impotriva cancerului;
  • Intelegerea tot mai buna a modului in care evolueaza cancerul si invadeaza sistemul imunitar sta la baza imuno-oncologiei. Imuno-oncologia porneste de la premisa ca sistemul imun este cel mai puternic si eficient mecanism prin care organismul recunoaste si combate bolile. Spre deosebire de terapiile traditionale care tintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute sa valorifice capacitatile naturale ale sistemului imun al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului prin tintirea exact a acelorasi cai ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoasterii si distrugerii de catre acesta. Scopul imuno-oncologiei este acela de a schimba asteptarile legate de supravietuire si a felului in care pacientii traiesc cu aceasta boala.
  • Datele recente prezentate in cadrul Congresului ASCO de anul acesta au aratat o crestere a calitatii vietii si a ratei de supravietuire pentru pacientii cu melanom, cancer pulmonar altul decat cel cu celule mici, si cancer renal in stadii avansate.


    I. Melanom metastatic

    •    Terapia cu agenti imuno-oncologici ofera pacientilor o rata de supravietuire pe termen lung.
    •    34% dintre pacientii diagnosticati cu melanom metastatic avansat si tratati cu terapie imuno-oncologica ating o rata de supravietuire de 5 ani, conform studiilor clinice, in conditiile in care rata de supravietuire la 5 ani in cazul pacientilor tratati cu terapii conventionale este de putin peste 10%.

    II. Cancer renal avansat

    •    29% dintre pacientii diagnosticati cu carcinom renal avansat erau in viata la 4 ani, potrivit rezultatelor studiilor clinice.  

    III. Cancer pulmonar scuamos

    •    28% dintre pacientii cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenti imuno-oncologici au supravietuit 18 luni, mai mult decat dublu decat rata de supravietuire oferita de terapia conventionala – 13% pacienti, conform studiilor clinice.

    IV. Cancer pulmonar non-scuamos

    •    39% este rata de supravietuire inregistrata la 18 luni de pacientii care au urmat terapie imuno-oncologica versus 23% rata de supravietuire la 18 luni, in cazul pacientilor care au facut chimioterapie.

     

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: