Important pentru medici | Metodologie de supraveghere si definitii de caz actualizate privind noul coronavirus Covid-19

16/03/2020
Important pentru medici | Metodologie de supraveghere si definitii de caz actualizate privind noul coronavirus Covid-19

Important pentru medici | Metodologie de supraveghere si definitii de caz actualizate privind noul coronavirus Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/important-pentru-medici-metodologie-de-supraveghere-si-definitii-de-caz-actualizate-privind-noul-coronavirus-covid-19/

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a elaborat un nou document privind Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), inclusiv cu actualizarea definitiilor de caz.

I. Denumirea si incadrarea bolii

Sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) nu i-a fost atribuit pana in acest moment un cod CIM, asa incat, pentru cazurile depistate, confirmate sau probabile, se vor utiliza codurile CIM aferente tablourilor clinice identificate.

Exemple:

• J 12 Pneumonie virala neclasificata altundeva

• J 80 Sindrom de insuficienta respiratorie acuta la adult sau copil (edem pulmonar interstitial si alveolar fulminant care apare ca urmare a unei infectii difuze, soc sau traumatism la nivelul plamanilor)

II. Fundamentare initiala

Autoritatile chineze au identificat un cluster de infectii cu noul coronavirus (2019-nCoV) in orasul Wuhan din Provincia Hubei, China. Cazuri au fost, ulterior, raportatedin alte 3 provincii din China (Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi), din alte tari din Asia (Japonia, Republica Coreea, Singapore, Vietnam, Nepal, Malaysia, Taiwan, Thailanda), dar si din Australia, Europa si America de Nord (Statele Unite ale Americiisi Canada).

Toate cazurile raportate in afara Chinei au avut istoric de calatorie recenta in China, inaintea debutului (exceptie –cazuri Vietnam). Primele cazuri din EU/EEA au fost confirmate in Franta.

ECDC considera ca este probabila o raspandire viitoare la nivel global. 2019-nCoV (devenit ulterior SARS-CoV-2) este o noua tulpina de coronavirus care nu a fost identificata pana acum la oameni.

Izbucnirile de infectii cu coronavirusuri noi in randul oamenilor sunt intotdeauna de importanta pentru sanatatea publica si genereaza ingrijorare, in special atunci cand exista putine cunostinte despre caracteristicile virusului, despre cum se transmite inter-uman, despre cat de severe sunt infectiile si despre tratamentul lor.

Transmiterea inter-umana a fost confirmata, dar este nevoie de mai multe informatii pentru a evalua dimensiunea acestei transmiteri. Sursa de agent patogen este necunoscuta si ar putea fi inca activa.

Tarile EU/EEA ar trebui sa sa asigure ca masurile rapide si riguroase de prevenire si control al infectiei sunt aplicate in jurul cazurilor detectate in EU/EEA, pentru a preveni viitoarea transmitere inter-umana sustinuta in comunitate si in unitatile sanitare.
 
Adaptat dupa ECDC: www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

In acest context, este absolut necesara implementarea sistemului de supraveghere a infectiei umane cu noul coronavirus (2019-nCoV-devenit ulterior SARS-CoV-2) in Romania.

III. Scop:
– Cunoasterea situatiei epidemiologice a Sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) in Romania si recomandarea de masuri / interventii pentru prevenirea aparitiei de cazuri secundare sau a unei epidemii pe teritoriul Romaniei

IV. Obiectiv:
– Stabilirea parametrilor epidemiologici de baza aiinfectiei cu 2019-nCoV:
• Caracteristicile de persoana, loc si timp ale cazurilor;
• Tabloul clinic de baza (semne si simptome);
• Conditii fiziologice si medicale pre-existente;
• Evolutia clinica, rezultatul acesteia si severitatea;
• Expuneri si istoricul de calatorie

Informatiile obtinute prin activitatile de supraveghere vor fi utilizate si pentru evaluarea de risc nationala, precum si in luarea deciziilor in cadrul raspunsului.

V. Definitiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)

Caz suspect care necesita testare

1) Pacient cu infectie respiratorie acuta (debut bruscal cel putin unuia din urmatoarele: tuse, febra, scurtarea respiratiei -respirație dificila) SI fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic SI cu istoric de calatorie sau sedere in zona ROSIE sau zona GALBENA cu transmitere a COVID-19, in perioada de 14 zile anterioare datei debutului;

http://www.cnscbt.ro/index.php/ncovm si in luarea deciziilor in cadrul raspunsului.

SAU

2) Un pacient cu orice infectie respiratorie acuta SI care a fost in contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 in perioada de 14 zile anterioare datei debutului;

SAU

3) Un pacient cu Infectie Respiratorie Acuta Severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI scurtarea respiratiei SI care necesita spitalizare peste noapte) SI fara nicio alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic.

Contactul apropiat este definit ca:

– Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
– Persoana care a avut contact fizic un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
– Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex. in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
– Persoana care a avut contact fata in fatacu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
– Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
– Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie;
– Persoana care a avut contact in avioncu un caz de COVID-19 si care a stat pe unul din cele 2 randuri in orice directie fata de caz, persoane care au calatorit impreuna cu cazul sau care i-au acordat ingrijire in avion, membri ai echipajului care au servit in zona in care s-a aflat cazul.

Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, vor fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.

Link-ul (legatura) epidemiologic (a) ar fi putut avea loc in perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

Caz probabil

Un caz suspect la care rezultatul testarii pentru SARS-CoV-2, comunicat de laborator, este neconcludent sau la care rezultatul a fost pozitiv la un test pentru pan-coronavirusuri

Caz confirmat

O persoana cu confirmare in laborator a infectiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele si simptomele clinice. Aceste definitii de caz pot fi actualizate in functie de cerinte noi de supraveghere la nivel mondial / european.

Informatii actualizate si despre criteriile de testare pentru SARS-CoV-2, metodologia de raportare a cazurilor suspecte si masurile de control, AICI.

Etichete: definitii de caz covid-19, metodologie covid-19, masuri coronavirus, preventie coronavirus, contact apropiat coronavirus, caz suspect coronavirus, raportare coronavirus

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Vasile Moraru says:

    Sunt foarte utile informațiile primite .va multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: