Impactul BPOC asupra starii de sanatate

27/02/2013

Impactul BPOC asupra starii de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/impactul-bpoc-asupra-starii-de-sanatate/

poza Impactul BPOC asupra starii de sanatateChestionarele de evaluare a starii de sanatate au aratat ca impactul cauzat de BPOC asupra calitatii vietii este comparabil cu cel cauzat de cancer sau de insuficienta cardiaca congestiva

Majoritatea pacientilor necesita ajutor in desfasurarea activitatilor zilnice uzuale: peste 80% din pacientii cu BPOC raporteaza dificultati la urcatul scarilor.

In cadrul unui screening realizat in 201.000 gospodarii din USA, Franta, Canada, Germania, Olanda si Spania, 36% din pacientii care nu au putut parasi locuinta din cauza problemelor respiratorii si  60% din pacientii care au acuzat lipsa de  aer dupa ce au mers cateva minute pe teren plat si-au descris boala ca fiind intr-un stadiu usor sau moderat. Acest lucru arata ca pacientii prezinta probleme respiratorii importante dar subestimeaza severitatea bolii lor.

Astfel, exacerbarile BPOC trec neraportate, chiar si atunci cand a fost stabilit un diagnostic de BPOC, ceea ce poate duce la o subtratare a bolii.

Accesati cursul ”Introducere in BPOC” de pe platforma FormareMedicala.ro, pentru a obtine mai multe informatii despre BPOC in practica medicului de familie. Cursul este gratuit si creditat cu 12 puncte EMC.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: