Igiena precara – cauza unor boli greu de tratat si costisitoare

23/11/2011

Igiena precara – cauza unor boli greu de tratat si costisitoare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/igiena-precara-cauza-unor-boli-greu-de-tratat-si-costisitoare/

Trei romani din 10 sunt expusi in orice moment la pericolul microbilor si virusurilor care pot provoca boli grave, in unele cazuri, chiar mortale. Cauza o reprezinta, in primul rand, lipsa accesului la reteaua de salubritate si, prin urmare, lipsa unei igiene corespunzatoare. Statisticile arata ca doar 72% din populatia Romaniei are acces la reteaua de salubritate.

Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa conditiilor de igiena este diareea infectioasa, care ucide la nivel mondial mai multi copii decat HIV-SIDA, malaria si pojarul la un loc. Mai exact, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdara si de conditiile de viata insalubre, adica in fiecare zi, 4.000 de micuti sunt rapusi de diareea infectioasa.

Mortalitatea prin diareea infectioasa poate fi prevenita prin igiena

In Romania, mortalitatea cauzata de diareea infectioasa este de patru ori mai mare decat in Bulgaria si de doua ori mai mare decat in Ungaria. Asta in conditiile in care boala poate fi prevenita usor prin mentinerea igienei personale si prin dezinfectarea locurilor din casa care sunt pline de microbi – incepand de la toaleta din baie si pana la cosul de gunoi din bucatarie.

„Igiena trebuie sa fie o constanta a vietii noastre, indiferent de cati ani numaram sau de locul in care ne ducem traiul. Este esential sa ne invatam copiii sa respecte regulile elementare de igiena; in felul acesta ii putem feri de un numar mare de afectiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afectiunile gastro-intestinale care din pacate apar destul de frecvent la varsta copilariei. in plus, le formam deprinderi corecte, pe care le vor aplica si ca oameni adulti. si cum educatia eficienta se face in primul rand prin exemplul personal, este important sa constientizam cat de mult conteaza pastrarea igienei personale, dezinfectia casei sau a mediului in care ne desfasuram activitatea. in felul acesta contribuim la mentinerea sanatatii noastre dar si a celor din jur”, sustine dr. Corina Zugravu (foto 2), medic primar igiena si alimentatie in cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti.

Lupta pentru sanatate prin igiena si dezinfectie trebuie sa inceapa

Specialistii in alimentatie si igiena sunt de parere ca si la noi trebuie sa inceapa lupta pentru sanatate prin igiena si dezinfectie. Asta in principal, pentru ca bolile foarte grave, cauzate igiena precara sunt, de cele mai multe ori, greu de tratat si foarte costisitoare.

“Dincolo de numarul mare de imbolnaviri, gasim o alta problema: bugetul alocat sanatatii este insuficient pentru a trata astfel de imbolnaviri cat si pentru a salva vietile unor oameni care sufera de boli mult mai grave si greu de prevenit. Asadar, cel mai simplu si mai ieftin este sa previi, nu sa tratezi. Iar daca anumite boli pot fi prevenite prin reguli simple, de igiena, atunci este de datoria noastra sa le respectam, pentru a ne pastra sanatatea”, a explicat dr. Corina Zugravu.

Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: