Iasul va gazdui prima editie a Congresului National de Durere

10/05/2013

Iasul va gazdui prima editie a Congresului National de Durere

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/iasul-va-gazdui-prima-editie-a-congresului-national-de-durere/

poza consult medic de familieAsociatia de Algeziologie din Romania, alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi si Houston NPA organizeaza primul Congres National de Durere din Romania. Intalnirea stiintifica va avea loc la Iasi (Hotel Traian), in perioada 30 mai – 1 iunie si va reuni peste 40 de lectori cu experienta, interesati de studiul si managementul durerii.

 

Sesiuni speciale pentru studenti, rezidenti, farmacisti si asistenti de farmacie

Congresul National de Durere va debuta pe 30 mai cu doua sesiuni speciale. Prima se adreseaza studentilor si rezidentilor si va aborda teme precum durerea in oftalmologie, in oncologie, in neurochirurgie, particularitatile durerii la pacientul varstnic si durerea post-interventie chirurgicala cardiaca.

In aceeasi zi, sef lucrari dr. Veronica Bild va coordona o sesiune de prezentari dedicata farmacistilor si asistentilor de farmacie.  Despre comunicarea dintre farmacist si pacient in prescrierea de analgezice, tratamentul migrenei si cele mai noi produse folosite in terapia durerii vor vorbi prof. dr. Anca Miron, conf. dr. Ileana Cojocaru, conf. dr. Camil Vari, sef lucrari dr. Delia Bulea, farm. dr. Monica Neamtu si farm. Gabriela Streit.

Durerea viscerala, tema centrala a editiei pilot a Congresului National de Durere

Tema centrala a primei editii a congresului va fi durerea viscerala, organizatorii aliniindu-se astfel la propunerile Asociatiei Internationale pentru Studiul Durerii (IASP),care a declarat  2013 Anul Mondial de Lupta impotriva Durerii Viscerale. Astfel, pe 30 mai, prof. dr. Cornel Neamtu va coordona un simpozion satelit al congresului pe tema durerii viscerale, prilej cu care vor fi discutate teme precum: durerea viscerala vs. durerea somatica, durerea viscerala acuta vs. cronica, managementul durerii viscerale. Cu acest prilej, vor sustine prezentari prof. dr. Stela Gotia, conf. dr. Ioana Grigoras, conf. dr. Florin Mitu, conf. dr. Valentin Ambarus, sef lucrari dr. Antoniu Petris, dr. Victor Diaconescu.

Durerea viscerala apare prin activarea nociceptorilor de la nivelul organelor interne sau al tesuturilor care le inconjoara. Rareori aceasta durere poate fi localizata exact de catre cel care simte durerea, fiindca este difuza, radiaza si, adeseori, el o resimte „la distanta”. Asa se explica de ce in caz de infarct, de exemplu, lipsa irigarii cu sange a unei portiuni din inima provoaca durere de brat sau de stomac. Durerile viscerale pot fi insotite, asa cum se intampla frecvent in cazul unui infarct, de stare de greata si de voma. Cel mai adesea, ele sunt resimtite ca dureri profunde, mocnite, apasatoare, ce provoaca stare generala de rau. Uneori, durerea viscerala este perceputa ca fiind similara senzatiei de comprimare, de strangere a organelor interne.

Desi simptomele durerii viscerale sunt comune, cateodata la baza lor sta o boala care pune in pericol viata pacientului, precum infarctul miocardic, obstructia intestinala, pancreatita acuta sau peritonita. Evaluarea prompta si diagnosticul cat mai specific al durerii viscerale sunt, prin urmare, obligatorii, dar nu sunt intotdeauna usor de realizat, tocmai pentru ca localizarea durerii este difuza, iar descrierea pacientului este mai putin exacta decat in cazul durerii somatice.

Tratamentul durerii in practica medicului de familie

Vineri, pe 31 mai, lucrarile se vor adresa, in primul rand, medicilor de familie, tematica incluzand, printre altele: tratamentul durerii la copil si adolescent, afectiunile ginecologice dureroase, terapia interventionala, actualitati in terapia durerii in practica medicului de familie si durerea ca problema majora de sanatate. Vor fi discutate, de asemenea, aspecte legate de drepturile pacientului cu durere, legislatia in domeniul inregistrarii, preturilor si compensarii medicamentelor si al folosirii si distribuirii analgezicelor. Printre lectorii de elita care vor asigura nivelul stiintific inalt al sesiunilor de prezentari se vor afla: prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, prof dr. Marin Burlea, prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu, prof. dr. Stela Gotia, prof. dr. Mircea Onofriescu, prof. dr. Sandor Vlaicu, prof. asociat dr. Constantin Iordache, prof. asociat dr. Georgeta Diaconu, prof. asociat dr. Constantin Ailioaie, conf. dr. Andrei Tica, dr. George Jinescu, dr. Tudor Lazar, dr. Alina Murgu, dr. Vlad Negulescu, dr. Ruxandra Rogosca, dr. Demetra Socolov, farm. dr. Robert Ancuceanu.

Tot in cadrul congresului, vineri, pe 31 mai va avea loc si cea de-a XI-a Intalnire Romano-Israeliana in domeniul algeziologiei.

Tratamentul durerii la pacientul oncologic

In prima parte a zilei de sambata, 1 iunie, sunt programate doua sesiuni de prezentari, care vor aborda, pe rand, durerea in reumatologie, respectiv durerea in neurologie si neurochirurgie. Coordonatorii lucrarilor vor fi sef lucrari doctor Elena Rezus (reumatologie, Spitalul Clinic de Recuperare Iasi), respectiv prof. dr. Dinu Cristian Popescu (Sef Clinica Neurologie, Spitalul Clinic de Recuperare Iasi).

Manifestarea stiintifica se va incheia cu o serie de prezentari explorand ingrijirea paliativa, managementul durerii si terapiile complementare in cazul bolnavilor cu cancer. Coordonatorul sesiunii va fi conf. dr. Elena Albu, alaturi de care vor sustine prezentari dr. Oana Donea (Asociatia pentru Servicii Mobile de Ingrijire Paliativa Bucuresti), dr. Vlad Poroch si dr. Mihai Marinca (Institutul Regional de Oncologie, Iasi).

Congresul National de Durere – Taxe de participare reduse pana pe 15 mai

Congresul National de Durere este  un eveniment interdisciplinar, creditat EMC (cu minimum 22 puncte) si EFC (cu 18 puncte), la care sunt asteptati profesionisti activand in domeniul sanatatii (medici cu specialitatile: medicina de familie, reumatologie, neurologie, ginecologie, oncologie, pediatrie, medicina interna, farmacisti si asistenti medicali si de farmacie).  Congresul National de Durere completeaza traditia unui alt eveniment emblematic pentru comunitatea medicala locala: Zilele Medicamentului, simpozion organizat an de an  la Iasi inca din 1992.  

Taxele de participare la Congresul National de Durere de la Iasi sunt cuprinse intre 110 lei si 250 lei pentru ne-membri AAR (Asociatia de Algeziologie din Romania) si intre 90 lei si 220 lei pentru membri AAR. Taxele sunt reduse pana pe 15 mai. Informatii despre inscrieri, taxe si program complet la evenimente@houston.ro, pe site-ul http://www.algezio.ro si la tel/fax 021-317.09.43.

 

Material realizat de Houston NPA

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: