Consultarile pe legea Sanatatii vor urma un calendar de discutii si reguli de dezbatere

24/01/2012

Consultarile pe legea Sanatatii vor urma un calendar de discutii si reguli de dezbatere

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consultarile-pe-legea-sanatatii-vor-urma-un-calendar-de-discutii-si-reguli-de-dezbatere/

Discutiile privind modul cum va arata noua lege a Sanatatii sunt din ce in ce mai aprinse in randul specialistilor. Acestia asteapta sa vada si ordinea in care vor merge sa discute propunerile lor cu reprezentantii Ministerului Sanatatii. Un calendar al consultarilor trebuie sa fie afisat pana maine, 25 ianuarie.

In vederea consultatiilor,  reprezentantii Ministerului au publicat cateva reguli de  conduita in dezbatere ce vor defini modul de desfasurare a discutiilor pe tema noii legi sanitare. Astfel, fiecare institutie, organizatie, societate, colegiu, patronat sau sindicat va trebui sa desemneze maximum trei reprezentanti la discutii. Totodatainstitutiile si organizatiile implicate si interesate de noul proiect legislativ isi vor prezenta propunerile conform unei machete, in care vor trebui sa mentioneze problemele, propunerile si argumentarile.

“Utilizarea unei astfel de machete ne va permite prelucrarea mult mai facila a materialelor colectate in vederea utilizarii acestora la elaborarea proiectului legii”, se arata intr-o invitatie generala transmisa specialistilor si semnata de catre ministrul Sanatatii, dr. Ladislau Ritli.

Teme majore supuse dezbaterii

Pentru conturarea noului proiect legislativ, Ministerul Sanatatii propune, spre consultare, cateva teme majore. Printre acestea se numara:

  • reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate obligatorii si voluntare si revizuirea pachetului de servicii de baza acordat asiguratilor in conformitate cu propunerile expertilor NICE;
  • modalitati de realizare a echilibrului financiar si asigurarea accesibilitatii echitabile la servicii medicale;
  • reorganizarea unitatilor spitalicesti;
  • dezvoltarea sistemului de asistenta medicala de urgenta;
  • deorganizarea sectorului de asistenta medicala primara pentru cresterea rolului acestuia in cunoasterea starii de sanatate a populatiei, prevenirii imbolnavirilor, precum si a rolului de filtru in fata asistentei medicale de specialitate;
  • evaluarea si controlul calitatii serviciilor medicale.

De asemenea, in invitatie se mentioneaza si faptul ca se va discuta si orice alta problema pe care partenerii de dialog o vor considera importanta, diferite de cele enumerate mai sus.

Dupa cum a mai anuntat si ministrul Sanatatii, pentru realizarea noului proiect vor fi evaluate deficientele generate de actualele prevederi legislative, un act final si complet urmand a fi gata in maximum sase luni de zile. Ulterior, documentul va fi supus dezbaterii publice timp de 30 zile, dupa care va inaintat catre Guvern si catre Parlamentul Romaniei spre dezbatere si aprobare.

 
Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: