Stiri medicale

Hiperplazia benigna de prostata – o problema de sanatate publica

Data ultimei actualizari: 01/03/2013

poza hiperplazia benigna de prostataConform datelor statistice furnizate de Asociatia Romana de Urologie  din cei 3 milioane de barbati romani cu varste  de peste 50 de ani aproximativ 30% sufera de hiperplazie benigna de prostata (HBP), iar dintre acestia numai 200.000 se trateaza medicamentos.

Prevalenta hiperplaziei benigne de prostata creste odata cu varsta, aproximativ 90% dintre barbatii cu varste intre 81-90 de ani prezentand leziuni HBP. Din pacate, sub 50% dintre pacientii nou diagnosticati cu HBP afectuaza anual testul PSA (antigenul specific prostatic) menit sa ajute la depistarea precoce a cancerului de prostata.

Este important de stiut ca nu exista o corelatie liniara intre volumul prostatei si simptomatologia pacientului. Exista pacienti cu prostate mici ce asociaza o simptomalogie urinara joasa (LUTS) zgomotoasa si/sau complicatii ce impun o terapie imediata, in timp ce exista pacienti cu prostate mari asimptomatici, necomplicati care nu necesita tratament.

HBP este o problema de sanatate publica subevaluata, iar implicarea medicului de familie in vederea  identificarii atat a pacientilor cu LUTS, cat si a diagnosticarii precoce a bolii este importanta. In acest sens, platforma FormareMedicala.ro vine in sprijinul medicilor de familie cu  modulul de curs ”Hiperplazia benigna de prostata”. Cursul este disponibil gratuit si creditat cu 8 puncte EMC.

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Comentariile sunt inchise.