HIPEC, trei ani de progres in lupta impotriva cancerului

01/09/2015

HIPEC, trei ani de progres in lupta impotriva cancerului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hipec-trei-ani-de-progres-in-lupta-impotriva-cancerului/

Meniningocelul sacrat anterior gigant – dubla interventie chirurgicala la o pacienta de 34 de aniGasirea tratamentului pentru cancer este unul dintre marile deziderate ale medicinei secolului nostru. Ceea ce s-a putut dovedi pana acum este ca nu exista un „leac universal”, ci o serie de tratamente, tehnici si interventii care dau rezultat pentru anumite tipuri de cancer.

Este si cazul tumorii abdominale avansate, extinse la seroasa peritoneala (asa-numita “carcinomatoza peritoneala”), pentru tratarea careia s-a gasit o procedura revolutionara.

Este vorba despre Chimioterapia Hipertermica Intraperitoneala, pe scurt CHIP-HIPEC. Procedura chirurgicala a fost lansata in luna iunie a anului 2013, printr-un proiect unic in Romania si Europa de Est implementat de medicii din Brasov.

Dupa trei ani de practica, chirurgii brasoveni au realizat 30 de interventii, iar acum vor sa impartaseasca din experienta lor si altor colegi de breasla si sa popularizeze cu aceasta ocazie disponibilitatea procedurii in Romania.

De asemenea, ei vor organiza un simpozion medical- “Chirurgia citoreductiva si chimioterapia hipertermica intrapertermica intraperitoneala (HIPEC)”- cu participare internationala, in perioada 29-30 septembrie 2015, tot la Brasov.

Premiera nationala in sistemul medical romanesc

Interventia HIPEC mai fusese efectuata anterior in Romania in alte centre, insa medicii unui spital din Brasov au contribuit la optimizarea procedurii chirurgicale, realizand, astfel, o alta premiera pentru sistemul medical privat din Romania: folosirea tehncii „closed abdomen” in procedura HIPEC.

Procedura clasica HIPEC necesita de cele mai multe ori deschiderea larga a abdomenului, fiind una dintre cele mai complexe interventii din chirurgia abdominala.

Inovatia pe care au adus-o specialistii de aici a constat in aplicarea acestui tip de interventie prin metoda minim invaziva a chirurgiei laparoscopice, care nu lasa cicatrici.

Detalii despre procedura HIPEC

Operatia presupune in faza intai indepartarea chirurgicala a tuturor maselor tumorale abdominale. Urmatorul pas consta in instilarea in abdomen a unui citostatic, selectat in functie de tipul de cancer, care se recircula printr-o tubulatura speciala si, foarte important, folosind o pompa de circulatie extracorporeala pentru a incalzi lichidul la 41-42 de grade.

Efectul pe care medicii il urmaresc prin aceasta interventie consta tocmai in aceasta combinatie de citostatic si temperaturi inalte.

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Stefania says:

    Buna seara! Este cineva care a facut aceasta operație? Dacă da,îmi puteți spune unde si cat a costat? Mulțumesc!

  2. Neica Mihaela says:

    Bună seara. Mama mea are indicație de HIPEC. In ce spital s au efectuat aceste intervenții ? Va mulțumesc.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: