HG de acordare a medicamentelor compensate cu 90% pensionarilor, lasa loc la interpretari de aplicare

04/07/2017

HG de acordare a medicamentelor compensate cu 90% pensionarilor, lasa loc la interpretari de aplicare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hg-de-acordare-a-medicamentelor-compensate-cu-90-pensionarilor-lasa-loc-la-interpretari-de-aplicare/


Sau Cum guvernantii inlocuiesc NUMAI cu SI si creeaza confuzii!

Compensarea de 90% de care beneficieaza pensionarii, a fost si ramane o nebuloasa in sensul ca, daca pana acum erau compensate medicamentele cu acest procent pensionarilor care realizau venituri NUMAI din pensii, modificarile aparute pe 3 iulie 2017, ne arunca intr-o situatie si mai greu de inteles.

De ce? Pentru ca prin Normele de aplicare a HG de compensare cu 90% a medicamentelor, se specifica ca de aceasta compensare beneficieaza “pensionarii care realizeaza venituri din pensii SI indemnizatie sociala pentru pensionari, de pana la 900 lei/luna”. Deci, sunt doua conditii cumulative – sa fii pensionar si sa ai indemnizatie sociala pentru pensionar.

Am cautat sa vad ce inseamna mai exact aceasta „indemnizatie sociala pentru pensionari”, legislatia in baza careia se acorda. Singurele informatii mai explicite am gasit aici:

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/revista_nou/2013/Articol_RFPC_6_2013.pdf

http://www.infolegal.ro/cum-se-pot-obtine-indemnizatiile-sociale-pentru-pensionari/2012/08/17/

Am inteles din aceste materiale ca:

–    In anul 2010 – Legea 118/2010 -, acest ajutor cu caracter social s-a transformat din pensie in indemnizatie: pensia sociala minima garantata a devenit indemnizatie sociala pentru pensionari, pastrand insa atat nivelul de 350 lei – 520 lei de la 1 martie 2017 -, cat si modul de calcul, conditiile de acordare si categoriile de beneficiari stabilite initial.

–  
 indemnizatia sociala nu se evidentiaza pe deciziile de pensii ca element distinct de calcul, ci este inscrisa doar pe talonul de pensie, alaturi de toate celelalte elemente care compun drepturile platite efectiv in luna respectiva.

–    din actele normative mentionate rezulta principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana, pentru a primi indemnizatia sociala: a) sa fie pensionar in cadrul sistemului public de pensii din Romania (pentru toate categoriile de pensii acordate conform legii, indiferent cand s-au deschis aceste drepturi sau in baza caror acte normative); b) sa aiba domiciliul in Romania; c) cuantumul insumat al veniturilor sale din pensii (atat din sistemul public, cat si din alte sisteme neintegrate acestuia) si din alte drepturi, stabilite si platite de sistemul public de pensii in baza unor legi speciale, sa fie sub nivelul maxim legal al indemnizatiei sociale.

Intrebarea este: de ce legiuitorul a introdus in lege ca de aceasta compensare beneficieaza “pensionarii care realizeaza venituri din pensii SI indemnizatie sociala pentru pensionari, de pana la 900 lei/luna”? Nu era suficient sa scrie ca: de aceasta compensare beneficieaza pensionarii care realizeaza venituri din pensii de pana la 900 lei/luna?

In categoria pensionari care au si indemnizatie sociala, oricum intra si persoanele a caror pensie se afla sub baremul de 900 lei pe luna! Dupa parerea mea, conditiile din noul act normativ sunt cumulative sau pot creea confuzie astfel incat prescrierea acestor retete ne face vulnerbili in fata controalelor Curtii de conturi.

Am cautat in fise cateva taloane sa vad cam cine ar beneficia de aceasta compensare si am gasit urmatoarele situatii:

1.    persoana cu doua pensii, de 113 si alta de 398 lei la care se adauga o indemnizatie sociala de 9 lei si devine 407 lei: in luna februarie nu avea indemnizatie si nu ar fi primit reteta, in martie si iunie, pentru ca are cu 9 lei mai mult la pensie, primeste;

2.    pensionar cu pensie de 786 lei, fara sa scrie ca are si indemnizatie sociala, nu va beneficia de aceasta compensare.

Dupa parerea mea, se impune o clarificare clara a situatiei, CNAS si MS trebuie sa raspunda clar la intrebarea: de compensarea de 90% beneficieaza TOTI pensionarii cu pensii de sub 900 lei/luna sau numai pensionarii care au si indemnizatie sociala pentru pensionari?

Autor: Catalin Petrencic

1 Comentarii

  1. neaguconstantin says:

    Necesita o cerere oficiala de lanurire ca si cea anterioara referitoare la ind sociala de pe cupoanele anterioare.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: