Stiri medicale

Herpesvirusurile cresc de 2 ori riscul infectiei cu HIV

Data ultimei actualizari: 29/07/2013

hsv-hivHerpervirusurile umane-HHV (Human Herpes Virus) afecteaza omul, fiind virusuri cu structura ADN cu dimensiuni mari, anvelopa si structura antigenica complexa. Una dintre problemele majore de santate a pacientilor este herpesul genital, cea mai frecventa boala transmisibila si care creste de 2 ori riscul infectiei cu HIV.

Cum se transmit?

8 dintre cele 100 de virusuri cunoscute sunt patogene pentru om. Transmiterea se face prin contact uman direct.

Ce cauzeaza herpesvirusurile umane?

In copilarie determina primoinfectia, aparenta sau inaparenta clinic. Chiar si dupa vindecare, unele HHV raman pentru o perioada nedeterminata in stare latenta, putandu-se reactiva periodic. In urma acestor reactivari, apar recurentele herpetice. Infectiile herpetice sunt considerate cele mai frecvente viroze umane. Ele determina infectii ubicuitare, cauza pentru care este raspandit la modul general in cadrul populatiei.

 

Ce herpervirusuri sunt cunoscute

In prezent se cunosc 8 tipuri de HHV.

Alfa-herpesvirusurile (HSV1, HSV2, VZV) au o gama variata de celule gazda, cu o relicare rapida in vitro. Latenta este stabilita in neuronii din ganglionii senzitivi. Celulele tinta sunt cele epiteliale cutaneomucoase.

Beta-herpesvirusurile (CMV, HHV6, HHV7) au o gama restransa de celule gazda, cu un ciclu replicativ in vitro de 48-72 de ore. Celulele tinta sunt monicite, macrofage, neutrofile, celule endoteliale, celule epiteliale.

Gama-herpesvirusurile (EBV, HHV8) au o gama redusa de celule gazda si un ciclu replicative lent. EBV este cel mai cunoscut si infecteaza in principal limfocitele B. Celule LB si LT CD 21+, celule orofaringiniene.

Mai multe informatii despre  si despre managementul acestei afectiuni puteti afla studiind cursul EMC online “Virusurile Herpex Simplex 1 si 2”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 12 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.