Stiri medicale

Hepatita cauzeaza mai multe decese decat HIV/SIDA in Europa

Data ultimei actualizari: 30/06/2014

Simptomele unui bolnav de Hiperplazie Benigna de ProstataIn 2010, la nivelul Uniunii Europene, au fost inregistrate de zece ori mai multe decese din cauza hepatitei virale decat a infectiei HIV/SIDA. Daca hepatita B si hepatita C au cauzat in 2010 90.000 de decese, infectia cu HIV/SIDA a dus la pierderea a 8000 de vieti. Impactul hepatitei la nivel european a fost un semnal de alarma al specialistilor reuniti la Liver Congress TM 2014 care au prezentat rezultatele raportului “The Global Burden of Disease Study 2010”.

Hepatita B a cauzat 31.000 de decese in 2010

Numarul persoanelor care si-au pierdut viata in 2010 ca urmare a infectarii cu virusul hepatitei B si al hepatitei C depaseste cu mult cifra persoanelor care au murit din cauza infectiei cu HIV/SIDA.

Astfel, hepatita B a cauzat 31.000 de decese, in timp ce hepatita C un numar considerabil mai mare, 57.000 de decese, conform European Association for the Study of the Liver.

In urma acestor statistici, specialistii considera ca hepatita B si hepatita C trebuie considerate prioritati in sanatatea publica.
Statisticile arata ca in perioada 1990 – 2010 numarul deceselor cauzate atat de infectia cu HIV/SIDA, cat si de hepatita B si hepatita C a crescut la nivelul intregii Europe. In acest interval, 1,47 milioane de persoane au murit din cauza infectiei cu HIV/SIDA, si 1,29 milioane de persoane din cauza hepatitei B si a hepatitei C.

In 2013, Romania ocupa locul 25 in in Europa in tratarea hepatitei C

La finalul anului 2013, doar 4,1% dintre bolnavii cu hepatita C beneficiau de tratament, cifra care situa Romania pe locul 25 in Europa din 30 de tari.

Conform unui Raport al Comisiei Europene privind situatia cazurilor de hepatita B si C in Romania, din cei 500.000 de bolnavi cu hepatita B si C, doar 23. 341 primeau tratament.

Pentru mai multe informatii despre infectia cu virusul hepatitei B, despre tratament si profilaxia bolii, consultati cursul EMC online si gratuit Infectia cu virusul hepatitic B.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.