“Hemoragia sistemului medical din Romania – de ce ne pleaca medicii”?

05/09/2016

“Hemoragia sistemului medical din Romania – de ce ne pleaca medicii”?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hemoragia-sistemului-medical-din-romania-de-ce-ne-pleaca-medicii/

conferintaVineri, 16 septembrie 2016, Consiliul Judetean Calarasi impreuna cu Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi organizeaza Conferinta Nationala “Hemoragia sistemului medical din Romania – de ce ne pleaca medicii?”, manifestare ce se va desfasura in sala de sedinte a Consiliului Judetean Calarasi, incepand cu ora 10.30.

Conferinta este organizata in contextul in care migratia medicilor romani si a asistentilor medicali constituie o problema vitala pentru statul roman. Prin migratia medicilor facem referire la plecarea unui numar masiv de cadre medicale in alte tari cu scopul de a profesa. Chiar daca emigrarea medicilor este benefica pentru cei care au hotarat sa faca acest lucru, trebuie sa ne aplecam si asupra consecintelor deciziei lor.

In prezent in total, nu mai putin de 13.000 de medici lipsesc din spitalele romanesti, adica aproape cam cati au plecat sa profeseze in strainatate. In aceste conditii, posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensiva raman neocupate in mai multe orase, iar in unele judete deficitul se apropie de 50%.

Plecarea medicilor are urmari atat pe plan social cat si pe plan economic. Cadrele medicale ramase sunt insuficiente si nu pot face fata numarului mare de pacienti. Pe langa afectarea calitatii serviciilor medicale, exodul medicilor duce si la scaderea increderii pacientilor in medicii ramasi sa ii ingrijeasca.

O radiografie a sistemului de Sanatate din Romania arata ca nu exista judet in care sa nu fie posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar si a treia oara, altele sunt acoperite de medicii ramasi prin ture prelungite.
Recent, in acest sens, Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a recunoscut acest deficit major: “Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problema masiva cu exodul medicilor. In niciun sector omul nu este la fel de important precum este in Medicina. Sunt orase in care specialitati intregi nu sunt reprezentate, pur si simplu nu au medici”.

In acest context, Conf. Univ. Dr. Laurentiu Belusica, Directorul Medical al Spitalului Judetean de Urgenta Calarasi sustine si apreciza preocuparea ministerului sanatatii pentru rezolvarea acestui subiect:

“Este deosebit de imbucurator faptul ca actualul executiv a emis ieri, 31 august 2016 o ordonanta de urgenta care reglementeaza pe baze noi, realiste, posibilitatea cadrelor medicale din state terte UE, de a fi angajate si de a  lucra in Romania. In aceste conditii ne exprimam inca de pe acum dorinta de a ne implica si de a participa la discutiile legate de elaborarea normelor  de aplicare, cu atat mai mult cu cat  la aceasta conferinta pe care o organizam la Calarasi, vom afla care sunt propunerile actorilor din sistemul medical, propuneri pe care le vom inainta Ministerului Sanatatii la finalul dezbaterilor.”

Scopul conferintei este acela de a afla motivele pentru care medicii si asistentii medicali romani decid sa profeseze peste hotare si care ar fi asteptarile acestora cu privirea la schimbarea sistemului medical romanesc pentru a se intoarce sa lucreze in Romania. Totodata, se doreste gasirea unor solutii pentru accesarea cu mai mare usurinta a medicilor de peste hotare care vor sa practice medicina in Romania.

Invitati la conferinta sunt: reprezentantii spitalelor din Romania, Directiile de Sanatate Publica, Colegiile Medicilor din toata tara, reprezentanti ai invatamantului medical preuniversitar si universitar din tara, Administratia Prezidentiala, reprezentanti ai Ambasadelor, reprezentanti consulari din Romania, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii, medicii si asistentii medicali din diaspora.

Participarea la aceasta conferinta este gratuita, iar inscrierile se fac in limita locurilor disponibile.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: