Guvernul a aprobat propunerea de modificare a legislatiei pentru DES

07/09/2018
Guvernul a aprobat propunerea de modificare a legislatiei pentru DES

Guvernul a aprobat propunerea de modificare a legislatiei pentru DES

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/guvernul-a-aprobat-propunerea-de-modificare-a-legislatiei-pentru-des/

Executivul a aprobat proiectul actului normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in scopul punerii in acord a prevederilor acesteia cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sanatate (DES).

Urmatorii pasi pe care trebuie sa ii parcurga acest act normativ pentru a intra in vigoare sunt adoptarea de catre Parlamentul Romaniei si promulgarea de catre Presedintele Romaniei. Apoi va deveni baza de functionare a DES, anunta CNAS intr-un comunicat de presa.

“Dezideratul CNAS este ca DES, alaturi de cardul de sanatate si prescriptia electronica sa faciliteze accesul asiguratilor la cel mai complet pachet de servicii medicale, dar si sa creasca eficienta si calitatea actului medical. DES are drept scop transformarea pacientului intr-un factor activ al sistemului, protejarii si promovarii propriei sanatati.
Utilizarea dosarului electronic de sanatate are drept scop prioritar cresterea calitatii si eficientei actului medical prin accesul imediat la date si informatii medicale, precum si furnizarea de date si informatii statistice necesare politicilor de sanatate, cu implicarea pacientului ca factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati prin completarea informatiilor privind antecedentele personale, fiziologice si patologice, regim de viata, precum si prin vizualizarea datelor medicale proprii din dosarul sau de sanatate”, scrie in comunicatul citat.

CNAS reaminteste ca proiectul reformuleaza articolele 30, alin. (2) si (3) si 280 alin. (2) din Legea 95/2006, introduce un nou titlu (XX), dedicat in exclusivitate DES si abrogarea in consecinta actualele Norme metodologice privind modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului, cuprinse in HG 34/2015.

De asemenea, proiectul urmareste reglementarea urmatoarelor principii, la nivelul legislatiei primare:

–  Sistemul DES este un serviciu public furnizat de CNAS, pentru toti pacientii care au obligatia, potrivit prevederilor Titlului VIII din Legea nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa se asigure in sistemul de asigurari sociale de sanatate precum pentru toti furnizorii de servicii medicale, aflati sau nu intr-o relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate.

– DES are drept scop cresterea calitatii si eficientei actului medical prin accesul la date si informatii medicale, furnizarea de date si informatii statistice necesare politicilor de sanatate, precum si transformarea pacientului intr-un factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati;

– Sistemul DES este parte integranta a platformei informatice din asigurarile de sanatate, care se utilizeaza in mod obligatoriu la nivelul furnizorilor de servicii, autorizati in conformitate cu prevederile legale, prin medicii care isi desfasoara activitatea intr-o forma legala la acesti furnizori, pentru toate serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale acordate pacientilor aferente intregii activitati medicale;

– Sistemul DES poate face obiectul unor acorduri internationale in baza liberei circulatii a persoanelor pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE sau al Confederatiei Elvetiene si a asistentei medicale transfrontaliere, cu respectarea principiului liberei circulatii a datelor cu caracter personal in spatiul comunitar si, totodata, poate face obiectul interoperabilitatii cu registrele nationale de sanatate, mai transmite CNAS confom sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: