Guvernul a aprobat Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu

29/10/2020
Guvernul a aprobat Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu

Guvernul a aprobat Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/guvernul-a-aprobat-lista-bolilor-infectocontagioase-pentru-care-se-instituie-izolarea-la-domiciliu/

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a Listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave.

Documentul stabileste lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora. In aceasta lista a fost introdus si6 SARS-CoV-2, potrivit Ministeruilui Sanatatii.

Acelasi act normativ stabileste si unitatile sanitare de baza in care se pot trata persoanele bolnave cu afectiunile prevazute in lista bolilor infectocontagioase.

“Lista aprobata cuprinde 24 boli infectocontagioase si a fost propusa de Institutul National de Sanatate Publica. Sunt acele tipuri de boli determinate de agenti patogeni care determina un impact rapid si major asupra starii de sanatate a persoanei bolnave si poate determina rapid aparitia de focare de boli transmisibile sau declansarea de epidemii extinse la nivel national sau international. Aceste boli infectocontagioase necesita identificare rapida, declarare si insituire de masuri imediate in scopul limitarii extinderii bolii in populatia generala.”, precizeaza MS intr-un comunicat de presa.

Avand in vedere faptul ca bolile infectocontagioase sunt tratate in primul rand in spitalele si sectiile de boli infectioase de pe teritoriul tarii, lista unitatilor sanitare de baza in care persoanele bolnave vor fi izolate in scopul evaluarii clinico-biologice si acordarii serviciilor medicale necesare, cuprinde in primul rand aceste tipuri de unitati sanitare.

“Unitatile sanitare de baza sunt reprezentate de unitati spitalicesti ce au capacitatea tehnica, logistica si dispun de resursa umana calificata spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate si pentru prevenirea contagiunii. In functie de capabilitatile acestor unitati spitalicesti, de fazele evolutive si de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I si de Faza II. Unitatile sanitare de baza vor interna pacientii suspecti sau confirmati pentru una din afectiunile prevazute in anexa 1 si vor asigura tratamentul formelor de boala medii, severe si critice. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infectioase.

In situatia in care spitalele clinice de boli infectioase de Faza I sunt depasite din punctul de vedere al numarului de pacienti internati, precum si in functie de specificul afectiunii, pacienti cu forme usoare, medii, severe si critice se vor trata in unitati sanitare care detin compartiment/sectie ATI, cu capacitate de ventilatie mecanica si care se bazeaza pe sistemul pavilionar disponibil in majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infectioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezinta Spitalele de Faza II.”, prevede actul normativ.

Reteaua de spitale si unitati sanitare ce asigura suportul pentru spitalele de Faza I si Faza II, numite si spitale suport, precum si nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea directiilor de sanatate publica judetene si a comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, si cuprinde urmatoarele tipuri de unitati sanitare:

a) spitalele judetene sau municipale de urgenta, care pot asigura asistenta medicala pentru celelalte urgente medico-chirurgicale.

b) spitalele municipale sau orasenesti, preponderent cele cu sectii de boli infectioase sau pneumologie, precum si spitalele din alte retele decat ale Ministerului Sanatatii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Ministerul Apararii Nationale, unitati sanitare private).

In functie de evolutia numarului de cazuri, in categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport, pot fi incluse si alte spitale, prin hotarare de guvern.

Etichete: boli infectocontagioase, izolare la domiciliu, spitale suport covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: