Greva generala in sistemul public sanitar

31/10/2016

Greva generala in sistemul public sanitar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/greva-generala-in-sistemul-public-sanitar/

sanitasZeci de mii de medici, asistenti medicali si alti angajati din sistemul sanitar au intrat, de luni, de la ora 08:00, in greva generala. Leonard Barascu, presedintele Federatiei Sanitas, a dat asigurari, in aceasta dimineata, ca pacientii nu vor avea de suferit din cauza grevei. Doar consultatiile si interventiile chirurgicale care nu sunt considerate urgente vor fi amanate.

“Toate urgentele sunt rezolvate imediat. Am fost personal in spitale si am controlat. Lucrurile se desfasoara normal, este asigurata o treime din activitate”, a declarat Barascu, potrivit Ziare.com.

La randul sau, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca le-a cerut oamenilor care nu au stricta nevoie de servicii medicale in perioada grevei sa nu acceseze spitalele din Romania

“Sunt 82.000 de semnaturi. Conform legii, asiguram urgentele, deci viata pacientilor nu este pusa in pericol. Asociatia de pacienti ne sustine in miscarea noastra revendicativa. Pana la urma, noi vrem sa atragem banii in sistemul de sanatate, in asa fel incat, pe langa motivarea personalului care lucreaza in sistemul de sanatate, sa avem si conditii mai bune pentru pacienti. Am facut apel si prin ei, si prin presa ca, in aceste zile, pana la deblocarea situatiei, cei care nu au stricta nevoie de servicii medicale sa nu acceseze spitalele din Romania. Astept cu interes solutii de la Guvern sau de la Parlament care sa duca la rezolvarea situatiei”, a declarat Marius Sepi, citat tot de Ziare.com.

Potrivit sursei mentionate, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas declara vineri ca au decis sa recurga la aceasta forma de protest ca urmare a faptului ca nu s-a ajuns la o intelegere cu autoritatile privind revendicarile legate de legea salarizarii.

“Ne cerem scuze anticipat fata de toti pacientii care intr-un fel sau altul vor fi afectati de actiunile noastre si facem apel la fiecare dintre acestia sa aiba minima rabdare si intelegere fata de colegii nostri care nu doresc decat sa recladeasca demnitatea lucratorilor din sistemul sanitar public de stat.

In acelasi timp facem un nou apel catre toate partidele politice parlamentare sa dea dovada de maturitate si sa isi asume repararea inechitatilor si nedreptatilor inacceptabile generate de cele doua Ordonante de urgenta criticate – 20/2016 si 43/2016, in cel mai scurt timp posibil, putand astfel sa deblocheze activitatea in sistemul sanitar public de stat.” scrie intr-un comunicat postat pe site-ul Federatiei Sanitas.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a emis un comunicat, vineri, in care s-a declarat deschis la dialog si la identificarea de solutii pentru ca veniturile din sistemul sanitar sa fie cat mai aproape de un nivel corespunzator, conform importantei si complexitatii activitatii personalului care lucreaza in sectorul sanitar.

“Deja s-au facut pasi pentru corectarea unor situatii punctuale. Pe viitor vor fi avute in vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonantele 20/2016 si 43/2016 privind salarizarea bugetarilor. Ministrul Sanatatii si-a reafirmat interesul pentru reducerea risipei din sistem, astfel incat sa se creeze premisele cresterii fondurilor disponibile pentru angajatii din sanatate.”, scrie in comunicatul mentionat.

Pentru luni, 31 octombrie, a fost programata o noua intalnire intre Ministerul Sanatatii si reprezentantii SANITAS.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: