Grant de 1, 5 milioane de euro castigat de un cercetator roman

04/09/2019
Grant de 1, 5 milioane de euro castigat de un cercetator roman

Grant de 1, 5 milioane de euro castigat de un cercetator roman

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/grant-de-1-5-milioane-de-euro-castigat-de-un-cercetator-roman/

Un cercetator roman care lucreaza la Universitatea din Helsinki a primit un grant pentru cercetare de 1.5 milioane de euro din partea European Research Council (ERC).

Este vorba de Dr. Alexandru Tomescu, cercetator in stiinte computationale al carui proiect “Algoritmi siguri si completi pentru bioinformatica (SAFEBIO)” va aduce contributii semnificative in analiza datelor din secventierea ADN, o tehnologie care poate fi folosita in diagnosticul medical.

“Parte a programului UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020, granturile pentru cercetatori aflati la inceputul unei cariere independente au o valoare totala de 621 de milioane de euro, si au fost acordate unui numar de 408 oameni de stiinta, pentru a-i ajuta sa isi constituie propriile echipe si sa desfasoare activitati de cercetare de pionierat in diverse discipline, generand, astfel, aproximativ 2.500 de locuri de munca pentru bursieri titulari de doctorate, doctoranzi si alti angajati” transmite Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Potrivit sursei citate, Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, stiinta si inovare, a declarat:

“Cercetatorii au nevoie de libertate si de sprijin ca sa poata da curs curiozitatii lor stiintifice, daca dorim sa gasim raspunsuri la cele mai dificile provocari ale epocii si viitorului nostru. Punctul forte al granturilor pe care UE le ofera prin intermediul ERC este crearea de oportunitati pentru ca cercetatori exceptionali sa isi urmareasca cele mai indraznete idei.”

Tot conform sursei  mentionate, activitatile de cercetare vizate de aceste granturi se vor axa pe diferite subiecte, precum: studierea modului in care alimentele de origine vegetala provenite din paduri ar putea oferi solutii de reducere a foametei la nivel mondial; evaluarea intensitatii, a frecventei si a distributiei modului in care creste nivelul marii in Europa; investigarea modului in care companiile de tehnologie isi promoveaza produsele si urmaresc sa obtina increderea consumatorilor; sau elucidarea abilitatilor de supravietuire ale organismelor unicelulare.

Despre proiectul cercetatorului roman

Ca si in viata reala, multe dintre chestiunile analizate de cercetatori sunt pline de incertitudini. In stiinta computationala, de regula abordarea este de a vizualiza si a analiza toate solutiile posibile la o problema, in speranta de a gasi printre ele pe cea corecta. Cu cat se lucreaza insa cu mai multe date, cu atat aceasta abordare devine mai putin realista.

Datorita noului sau grant ERC pentru cercetatori debutanti, dr. Alexandru Tomescu, de la Universitatea din Helsinki, va fi in masura sa solutioneze aceasta incertitudine. Ideea sa este sa studieze acele parti ale unei solutii care sunt comune tuturor raspunsurilor la o problema computationala. Teoretic, aceste solutii partiale sunt „sigure”; contin informatii probabil corecte.

“Aceasta abordare este deja utilizata experimental, dar dr. Tomescu va fi primul care o va aborda analitic. Activitatea sa va fi deosebit de utila pentru analiza datelor din secventierea ADN intrucat aceasta tehnologie evolueaza de la laborator la diagnostic medical”, mai traansmite Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Granturile oferite de European Research Council (ERC) destinate cercetatorilor aflati la inceputul carierei se acorda oamenilor de stiinta de orice nationalitate, cu experienta de doi pana la sapte ani de la obtinerea doctoratului (sau a unei diplome echivalente) si cu un istoric stiintific solid. Cererile de propuneri se publica o data pe an pentru fiecare schema. Detalii si termenele de depunere a cererilor de granturi, inclusiv in ceea ce priveste runda 2020, sunt disponibile aici.

Continut educational:

Mai multe informatii despre granturile destinate cercetatorilor aflati la inceputul unei cariere independente sunt disponibile in comunicatul de presa al ERC.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Universitatii din Helsinki, Dr. Alexandru Tomescu a absolvit studii universitare in informatica la Universitatea din Bucuresti si a obtinut titlul de doctor la Universitatea din Udine, Italia. El a fost coautor la realizarea mai multor lucrari stiintifice legate de secventierea ADN si de dezvoltarea unor algoritmi pentru descoperirea alterarilor la nivelul AND-ului.

Etichete: cercetator roman, dr alexandru tomescu, finantare cercetare, grant cercetare, secventiere ADN

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: