Genomica poate duce la realizarea unor baze de date cu familii predispuse la anomalii genetice

01/03/2023
Genomica poate duce la realizarea unor baze de date cu familii predispuse la anomalii genetice

Genomica poate duce la realizarea unor baze de date cu familii predispuse la anomalii genetice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/genomica-poate-duce-la-realizarea-unor-baze-de-date-cu-familii-predispuse-la-anomalii-genetice/

Bolile rare afecteaza aproximativ 5% din populatie si reprezinta o problema de sanatate publica, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Potrivit demnitarului, una dintre prioritati este realizarea unui registru al pacientilor care sufera de aceste afectiuni.

“Exista teste genetice, unele dintre ele se pot deconta si in momentul de fata. (…) Bolile rare afecteaza circa 5% din populatie, reprezinta o problema de sanatate publica. Nu este numai problema legata de testare, este si problema legata de resursa terapeutica care trebuie sa fie accesibila. Medicina personalizata exact la asta se refera – la un diagnostic care poate sa duca la un tratament tintit. In afara de partea aceasta de diagnostic si tratament, exista si partea care poate fi utilizata in preventie, pentru ca genomica poate sa duca la realizarea unor baze de date cu persoane din familii care sunt predispuse la anumite anomalii genetice care pot genereze boli rare sau pot sa genereze cancere. (…) In primul rand, ar trebui sa incepem sa avem registre ale pacientilor cu diverse alte patologii”, a precizat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca registrul pacientilor nu se poate realiza decat daca exista la dispozitie si o retea nationala de centre de excelenta in genomica. Potrivit acestuia, dezvoltarea retelei nationale de genomica poate sa duca si la cresterea semnificativa a accesului pacientilor la medicamente inovative prin dezvoltarea studiilor clinice de care au nevoie. Totodata, prin investigatii de natura genomica se pot selecta pacientii pentru a le oferi si resurse terapeutice, fie aflate in studii clinice, fie care fac parte din anumite programe care sunt decontate de catre CNAS.

In context, si Diana Paun, consilier prezidential, a precizat ca medicina genomica transforma viitorul asistentei medicale, iar in domeniul bolilor rare aceasta va conduce la schimbare fundamentala.

Etichete: genomica, boli rare, baze de date pacienti, registrul pacientilor, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: