Gabriela Radulian: Este nevoie de un registru de diabet si prediabet

03/08/2023
Gabriela Radulian: Este nevoie de un registru de diabet si prediabet

Gabriela Radulian: Este nevoie de un registru de diabet si prediabet

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/gabriela-radulian-este-nevoie-de-un-registru-de-diabet-si-prediabet/

Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Gabriela Radulian, a subliniat importanta realizarii registrului de diabet si prediabet pentru urmarirea starii de sanatate a persoanelor aflate la risc, dar si pentru un management eficient al celor deja diagnosticati.

“Salutam faptul ca au fost mentinute cele trei tipuri de preventie din lege, respectiv Planul national de preventie a diabetului zaharat, programele autoritatilor publice locale, programe implementate si finantate privat. (…) Salutam organizarea Registrului de diabet si prediabet pentru urmarirea starii de sanatate a persoanelor aflate la risc, dar si pentru un management eficient al celor deja diagnosticati. Transparentizarea acestor date este fundamentala pentru ceea ce inseamna utilizarea datelor raportate, pentru ceea ce inseamna analiza si evaluarea din punct de vedere statistic, asa cum rezulta din acest proiect de ordonanta, fiind permisa doar Ministerului Sanatatii si INSP. Este nevoie practic de acest registru, pe de o parte, pentru optimizarea continua a politicilor de sanatate in domeniu, dar si pentru urmarirea performantei medicale si mai ales cresterea calitatii vietii si implicit a ingrijirii persoanelor cu diabet zaharat”, a precizat Gabriela Radulian, potrivit Agerpres.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adriana Pistol a precizat ca registrul roman de diabet se va infiinta prin hotarare a Guvernului.

“Orice registru trebuie infiintat prin hotarare a Guvernului, avand in vedere prevederile Legii 95. (…) Avem o serie de ghiduri de preventie elaborate in cadrul unui proiect de Institutului National de Sanatate Publica impreuna cu partenerii din o serie intreaga de comisii consultative, ghiduri generale de preventie, pe care o sa le avem foarte curand disponibile pentru toti cei care doresc sa lucreze in domeniul preventiei”, a afirmat Pistol.

Etichete: registrul de diabet si prediabet, gabriela radulian

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Țurcan Costa says:

    Prima data ar trebui închise Fast food urile din România.
    Alimentația(sucuri și dulciuri la tot pasul) ne omoară.
    Statului ii convine, ia bani pe impozitarea acestora si a mâncărurilor ce le vând, apoi pe impozitele de la farmaciile care ne vând tratamentele.
    Prostimea suferă, degeaba medicii ii educa, le fac registre etc. statul nu ii susține… ba chiar este complice la îmbolnăvirea populației!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: