Fundatia Romana a Inimii cere autoritatilor o legislatie actualizata si o finantare adecvata pentru preventia bolilor cardiovasculare

13/02/2015

Fundatia Romana a Inimii cere autoritatilor o legislatie actualizata si o finantare adecvata pentru preventia bolilor cardiovasculare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fundatia-romana-inimii-cere-autoritatilor-o-legislatie-actualizata-si-o-finantare-adecvata-pentru-preventia-bolilor-cardiovasculare/

activitate-fizica-iarnaFundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie celebreaza, sambata, 14 februarie 2015, Ziua Nationala a Preventiei Cardiovasculare, eveniment ce are drept scop promovarea sanatatii prin incurajarea unui stil de viata cu accent pe activitatea fizica in scop recreactiv.

Cu aceasta ocazie, Fundatia Romana a Inimii cere autoritatilor o legislatie actualizata si o finantare adecvata pentru preventia bolilor cardiovasculare. Demersul Fundatiei Romane a Inimii vine ca urmare a faptului ca Romania se afla printre tarile cu cea mai ridicata incidenta a cazurilor de boli cardiovasculare.

Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, a declarat: „Suntem aici pentru a reaminti autoritatilor ca vorbim de o prioritate majora. Suntem aici pentru a solicita o legislatie actualizata si o finantare adecvata, care sa asigure identificarea precoce si tratamentul eficient al celor la risc; doar astfel vom asigura mentinerea unei tendinte pozitive in controlul bolilor cardiovasculare si vom putea reduce decalajul actual fata de alte tari europene”.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces atat in Romania, cat si la nivel mondial, 17,3 milioane de oameni fiind ucisi anual de aceste afectiuni, iar numarul deceselor este de asteptat sa creasca la 23,6 milioane pana in 2030, potrivit unui raport al American Heart Association.

“Preventia este calea cea mai eficienta pentru reducerea mortalitatii si morbiditatii cardiovasculare. Este datoria noastra, a tuturor celor ce activam in serviciile medicale, in invatamant, in miscarea sportiva sau in mass-media sa asiguram informarea corecta a populatiei privind factorii de risc si sa promovam un stil de viata si alimentar sanatos”, a adaugat Presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

In categoria bolilor cardiovasculare intra mai multe afectiuni, printre care: cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, tulburarile de ritm, miocardita, pericardita si endocardita. Toate acestea pot duce in final spre tabloul sever de insuficienta cardiaca.

De altfel, inca multi romani sub 45 de ani mor din cauza unor afectiuni ale inimii, iar diabetul zaharat, care are un factor major de risc cardiovascular, afecteaza aproape 12% din populatia adulta a Romaniei.

Fumatul, alimentatia excesiva ( bogata in grasimi si dulciuri), stresul si sedentarismul ar trebui evitate, pe cat posibil, pentru reducerea bolilor cardiovasculare. Cateva schimbari in stilul de viata pot contribui major la protejarea sanatatii noastre.

Pas cu pas
Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie incurajeaza adoptarea unui stil de viata sanatos si promoveaza importanta exercitiilor fizice in mentinerea unei inimi sanatoase. De Ziua Nationala a Preventiei Cardiovasculare, Fundatia Romana a Inimii incurajeaza populatia de toate varstele sa isi inceapa ziua cu un set de exercitii fizice si cu un mic dejun sanatos.

Pas cu pas, puteti controla factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, precum:
– Colesterolul
– Fumatul
– Hipertensiunea arteriala
– Obezitatea
– Diabetul
– Lipsa activitatii fizice

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: