FSSR solicita acordarea drepturilor salariale cuvenite profesionistilor din sanatate

13/12/2021

FSSR solicita acordarea drepturilor salariale cuvenite profesionistilor din sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fssr-solicita-acordarea-drepturilor-salariale-cuvenite-profesionistilor-din-sanatate/

Consiliul de Coordonare al Federatiei „Solidaritatea Sanitara” (FSSR) din Romania (FSSR) intrunit in perioada 09-12.XII.2021, a evaluat situatia profesionistilor din sanatate constatand ca, dupa aproape doi ani de lupta impotriva pandemiei, acestia sunt in situatia de epuizare profesionala si intr-o stare accentuata de insatisfactie fata de nivelul recunoasterii eforturilor si sacrificiilor depuse de ei.

Avand in vedere faptul ca profesionistii din sectorul public de sanatate constituie resursa esentiala in lupta dusa impotriva pandemiei, Consiliul de Coordonare al FSSR solicita guvernantilor implementarea unui plan urgent de interventie in sprijinul lucratorilor, acesta trebuind sa includa si recompensele legale.

Drepturile salariale legale ce trebuie acordate, potrivit Federatiei „Solidaritatea Sanitara” sunt:

I. Cresterea salariilor de baza ale lucratorilor din sanatate conform nivelului prevazut de legea 153/2017 pentru anul 2022

II. Raportarea tuturor sporurilor lucratorilor din sanatate la salariile de baza in plata.

III. Plata garzilor cu tariful orar al normei de baza.

“Apreciem declaratiile unor reprezentanti ai Guvernului de-a acorda drepturile salariale meritate profesionistilor din sanatate, acestea reprezentand o pozitionare publica mai adecvata contextului decat cea a guvernului anterior si un raspuns firesc la multiplele forme de presiune exercitate de FSSR. Pentru a ne asigura ca acordarea drepturilor salariale este transpusa de urgenta in practica si in mod adecvat, Consiliul de Coordonarea al FSSR solicita reprezentantilor Guvernului organizarea de urgenta a unei intalniri cu reprezentantii FSSR.”, transmite Federatia intr-un comunicat.

In acelasi timp, Consiliul de Coordonarea solicita tuturor lucratorilor din sanatate sa continue sprijinirea FSSR in a determina guvernantii sa acorde drepturile salariale amintite prin intermediul formelor de actiune specifice Protestului pentru drepturile neacordate.

“Declaratiile publice ale noilor guvernanti indica faptul ca aceasta este o forma de presiune necesara. Daca in final ea nu se va dovedi suficienta atunci protestul va fi mutat in strada si in spitale. Consiliul de Coordonarea al FSSR considera ca acordarea drepturilor salariale amintite este doar unul dintre pasii necesari pentru a asigura refacerea energiei fizice si psihice a profesionistilor din sanatate, el trebuind suplimentat cu o serie de alte masuri de sprijin care sa includa, spre exemplu, posibilitatea lucratorilor de a-si lua concediile de odihna (lasata acum la bunavointa angajatorilor de legislatia starii de alerta), recunoasterea COVID-19 ca boala profesionala, evaluarea riscului de epuizare profesionala si asigurarea interventiilor de sprijin necesare, instituirea unor forme speciale de recunoastere si recompensa a sacrificiilor profesionistilor din sanatate.

Consiliul de Coordonarea mai aminteste guvernantilor ca Federatia „Solidaritatea Sanitara” si-a onorat constat angajamentele si obligatiile pe care le are in calitate de federatie sindicala reprezentativa la nivel de sector sanitar, dovedindu-se un partener social de incredere.

Suplimentar, FSSR este singura organizatie sindicala care a intervenit activ in monitorizarea impactului COVID-19 asupra lucratorilor din sanatate, constructia unor instrumente publice de evaluare a riscului de epuizare profesionala, desfasurarea unor cercetari relevante in aceasta perioada, avand capacitatea si competentele necesare pentru a sprijini institutiile statului in demersurile dedicate profesionistilor din sanatate.”, mai transmite FSSR.

Etichete: federatia solidaritatea sanitara, drepturi salariale profesionisti sanatate,

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: