Fost sef al Corpului de Control: Nu este exclus ca SIUI sa fi fost intentionat blocat

12/09/2017

Fost sef al Corpului de Control: Nu este exclus ca SIUI sa fi fost intentionat blocat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fost-sef-al-corpului-de-control-nu-este-exclus-ca-siui-sa-fost-intentionat-blocat/

Fostul sef al Corpului de Control al premierului Dacian Ciolos sustine, in cazul scandalului din CNAS, ca “nu este exclus ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) sa fi fost intentionat blocat pentru a se putea face frauda cu decontari”.

“Controlul nostru s-a referit si la astfel de aspecte, de decontari false. A fost pornit de la softul care se tot defecta, insa problema avea la baza o serie de proceduri, foarte multa hartie, se tot plimbau dosare pe acolo… In general, daca in decursul controlului se identifica probleme ce pot tine de competenta DNA, acestea sunt sesizate imediat, nu se asteapta finalizarea controlului. Dar, in cazul nostru, cat am fost eu acolo, pana in decembrie, nu s-au facut sesizari. Controlul a fost focalizat pe sistemul informatic. Oricum, sunt legate cele doua aspecte. Cei din echipa de control mi-au relatat atunci ca aveau o banuiala si voiau sa o verifice, daca acele caderi de sistem erau cauzate de probleme obiective, legate de soft ori de partea de hardware, sau nu cumva erau provocate. Daca sistemul pica, devenea mai greu sa descoperi neregulile. Se spunea ca serverele sunt de capacitate mica si nu fac fata. Bun, dar exista servere de capacitate mare disponibile la o institutie a statului (STS), de ce nu erau folosite?”, a precizat Valentin Mircea pentru Select News, citat si de Romania Libera.

Corpul de control din perioada Guvernului Ciolos a efectuat o ancheta la CNAS privind problemele din institutie, dar raportul nu a ajuns niciodata la final, desi era gata in proportie de peste 90% la schimbarea guvernului, mai sustine Valentin Mircea.

Un expert IT care a facut parte din Corpul de Control confirma, la randul sau, ca sistemul de la CNAS este atat de vulnerabil incat poate fi sabotat in orice moment de oricine, mai relateaza sursele mentionate.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. tranca mariana says:

    Nu s-a platit operatorilor mentenanta programelor .

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Medicii din centrele de vaccinare isi primesc salariile restante din august

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citu, despre certificatul verde Covid: Chiar nu este nicio discriminare

Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice