Fonduri suplimentare pentru hrana pacientilor din spitale

14/07/2022
Fonduri suplimentare pentru hrana pacientilor din spitale

Fonduri suplimentare pentru hrana pacientilor din spitale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fonduri-suplimentare-pentru-hrana-pacientilor-din-spitale/

Fonduri suplimentare pentru alocatia de hrana acordata pacientilor internati in spitalele publice. Guvernul a aprobat o Hotarare privind completarea anexei nr. 2 la HG nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2021 – 2022.

Actul normativ reglementeaza asigurarea cuantumului alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, catre bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). Astfel, unitatile sanitare publice vor beneficia de plata cuantumului alocatiei de hrana suplimentar fata de sumele contractate si decontate din FNUASS.

In acest sens, spitalele publice vor incheia un act aditional cu casele de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala pentru furnizarea de servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua, conform unui model care va fi aprobat prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

De acum inainte, unitatile sanitare publice vor beneficia de plata cuantumului alocatiei de hrana suplimentar fata de sumele contractate si decontate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Astfel, sumele aferente alocatiilor de hrana, pe care spitalele le suportau pana acum din tarifele decontate de casele de asigurari pentru serviciile de spitalizare continua, vor putea fi utilizate pentru sustinerea altor cheltuieli, precum achizitia de medicamente sau materiale sanitare necesare pentru tratamentul pacientilor. Majorarea cuantumului si eliminarea platii alocatiei de hrana din tarifele decontate de casele de asigurari pentru serviciile medicale acordate in spitalizare continua vor contribui la cresterea satisfactiei pacientilor internati si a calitatii conditiilor hoteliere in regim de spitalizare continua“, a declarat Adela Cojan, presedintele interimar al CNAS, potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, incepand cu data de 1 iunie 2022 cuantumul alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice a fost majorat, pe categorii de pacienti sau insotitorii acestora, astfel:

• pentru pacientii spitalizati ( copii si adulti), lauze si insotitori – 22 lei/zi;
• pentru bolnavii spitalizati cu TBC, HIV/SIDA, hepatita, neoplazii, diabet, pacientii cu arsuri si cei internati in leprozerii – 33 lei/zi.

Alocatia de hrana se acorda pentru asigurati si pentru persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat, corespunzatoare serviciilor medicale acordate in regim de spitalizare continua in unitatile sanitare publice, in cadrul pachetului de baza, respectiv al pachetului minimal de servicii medicale.

 

Etichete: hrana pacienti, hrana pacienti spitale, alocatia de hrana spitale publice, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: