FOCAR de rujeola. Ministerul Sanatatii solicita mobilizare in regim de URGENTA pentru desfasurarea campaniilor de vaccinare

01/04/2016

FOCAR de rujeola. Ministerul Sanatatii solicita mobilizare in regim de URGENTA pentru desfasurarea campaniilor de vaccinare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/focar-de-rujeola-ministerul-sanatatii-solicita-mobilizare-in-regim-de-urgenta-pentru-desfasurarea-campaniilor-de-vaccinare/

vaccinMinisterul Sanatatii a cerut tuturor directiilor de sanatate publica mobilizarea, in regim de urgenta, pentru desfasurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin impotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR), in contextul aparitiei unui focar de rujeola cu 79 de cazuri confirmate in judetele Bistrita si Cluj.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul Sanatatii face apel la personalul medical din teritoriu implicat in procesul de vaccinare al copiilor si la mediatorii sanitari de a intensifica actiunile de vaccinare si de recuperare a copiilor nevaccinati.

De asemenea, institutia solicita parintilor sa nu refuze vaccinarea si sa se prezinte cu copiii la vaccinare.

Ministerul Sanatatii reaminteste importanta vaccinarii ca cel mai important act de preventie in aparitia principalelor boli transmisibile.

Zona afectata de rujeola cuprinde mai multe localitati din judetul Bistrita Nasaud situate la granita cu judetul Cluj, in care exista comunitati unde copiii nu figureaza pe listele medicului de familie si sunt, prin urmare, nevaccinati.
Confor informarii de presa,  pe toata perioada evolutiei focarului, directiile de sanatate publica implicate au intreprins masurile necesare pentru identificarea cazurilor, contactilor acestora si prevenirea imbolnavirilor.

Astfel, au fost organizate actiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinati / nevaccinati.

“Reamintim pe aceasta cale ca, vaccinarea reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire  a cazurilor de imbolnavire si recomandam tuturor parintilor sa solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura pastrarea starii de sanatate a acestora”, scriu reprezentantii ministerului in comunicat.

Rujeola este o boala infectioasa extrem de contagioasa caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si eruptie cutanata.

“Solicitam ca la primele simptome, parintii sa se prezinte de urgenta la medic cu copilul pentru izolarea acestuia si prescrierea tratamentului adecvat bolii si prevenirea complicatiilor acesteia, printre care diareea (grava mai ales in cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita si decesul”, mai scrie informare.

Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul si rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR.

 

 

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. CALATEAN says:

    NU VIN LA VACCINARE FARA O LEGE CARE SA-I OBLIGE SA-SI VACCINEZE COPILUL ASA CUM ESTE CU CEI 50 LEI PE LUNA CARE SINT PRIMITI DACA VIN LA GRADINITA.SA-I CONSTRINGA CARE NU-SI VACCINEAZA COPILUL NU PRIMESTE ALOCATIE.

  2. mirela says:

    Toate comentariile care apar pe net sunt defavorabile vaccinarii! Ma lupt zilnic sa le explic ca rujeola e grava, ca oreionul da complicaii grave, ei ii tot dau ca s-a demonstrat un caz de…AUTISM..Chiar, nu credeti ca acest diagnostic este folosit, in ultima vreme, prea mult, prea des, si poate cam nejustificat?Si as mai vrea sa stiu ce o sa faca domnul ministru, pe cine o sa mobilizeze. daca apare vreo epidemie de difterie in sugarii mici, care n-au fost vaccinati…Au aparut cateva cazuri prin Europa…Acelasi lucru pt poliomielita…In ultimele 6 luni am primit vaccin cu taraita, vaccinarile s-au facut “varza”. Copiii nu mai sunt vaccinati la scoala, si multi nu vin la cabinet, tragem, de ei…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: