Florin Citu: Cancerul este o boala meschina care de cele mai multe ori poate fi prevenita

31/05/2022
Florin Citu: Cancerul este o boala meschina care de cele mai multe ori poate fi prevenita

Florin Citu: Cancerul este o boala meschina care de cele mai multe ori poate fi prevenita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/florin-citu-cancerul-este-o-boala-meschina-care-de-cele-mai-multe-ori-poate-fi-prevenita/

Potrivit presedintelui Senatului, Florin Citu, este datoria tuturor decidentilor politici sa ia masuri prin care sa ofere fiecarei generatii o protectie sporita in fata acestei cancerului.

“Daca nu vom continua sa punem accent pe preventie si pe accesul egal la tratament si la o sansa reala la viata, intreaga societate a pierdut deja aceasta lupta. Iar acest scenariu nu trebuie sa se intample. In prezent, fiecare dintre noi a cunoscut in mod direct sau indirect amploarea si impactul cancerului, mult mai dureros resimtite in momentul in care diagnosticul i-a vizat pe cei apropiati. Privind spre viitor, este datoria noastra, a tuturor decidentilor politici, sa oferim fiecarei generatii o protectie sporita, pentru a nu mai lasa aceasta boala sa afecteze aspiratiile si realizarile celor dragi”, a declarat Florin Citu, presedintele Senatului, potrivit Agerpres.

El a subliniat importanta educatiei si preventiei pentru tratarea timpurie a cancerului si pentru reducerea mortalitatii.

Precizarile au fost facute in cadrul dezbaterii “Importanta cruciala a preventiei in cresterea sanselor de supravietuire a pacientilor de cancer”, desfasurata la Senat.

“Din pacate, anul trecut, exact acum un an, mama mea a pierdut lupta cu aceasta boala. Cancerul este o boala meschina care de cele mai multe ori poate fi prevenita. De aceea consider ca investitiile constante in educatie si preventie constituie o garantie reala pentru tratarea timpurie si reducerea mortalitatii, prin adoptarea unui stil de viata echilibrat si printr-o ingrijire adecvata a sanatatii de catre fiecare dintre noi”, a mai spus Florin Citu, potrivit sursei citate.

Totodata, el a declarat ca sunt necesare investitii semnificative in domeniul medical, pentru a garanta accesul egal si nediscriminatoriu la cele mai eficiente tratamente si la o pregatire permanenta a intregului personal medical.

“Diagnosticarea timpurie si facilitarea accesului egal la tratament sunt subiecte care ne privesc personal pe toti. Numai in felul acesta vom putea limita statisticile neputintei la care ne raportam, din pacate, in fiecare an. Din acest motiv, o strategie coerenta dedicata preventiei si intelegerii importantei controlului periodic este necesara pentru a actiona imediat asupra cauzelor si simptomelor care determina aparitia si raspandirea rapida a celulelor canceroase. Eforturile personalului medical de a aplica tratamente noi, personalizate si eficiente impotriva cancerului, necesita a fi sustinute de asistenta psihologica si religioasa de calitate, atat pentru pacienti, cat si pentru familiile acestora, pentru a preveni si reduce traumele care afecteaza rezistenta fizica si psihica a organismului”, a mai precizat presedintele Senatului.

In context, Citu a mentionat ca pandemia de coronavirus a generat noi provocari in depistarea si tratarea timpurie a cancerului. A adaugat insa ca in calitate de prim-ministru a fost preocupat in mod constant de identificarea unor solutii care sa sprijine sistemul medical.

Etichete: cancerul, preventie cancer, florin citu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: