Firea, despre trecerea spitalelor in coordonarea MS: O decizie incorecta

05/06/2020
Firea, despre trecerea spitalelor in coordonarea MS: O decizie incorecta

Firea, despre trecerea spitalelor in coordonarea MS: O decizie incorecta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/firea-despre-trecerea-spitalelor-in-coordonarea-ms-o-decizie-incorecta/

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune ca intentia trecerii spitalelor importante din coordonarea primariilor in cea a Ministerului Sanatatii (MS), reprezinta ‘o decizie incorecta fata de pacienti’, avansand ipoteza ca s-ar incerca ‘o privatizare a intregului sistem de sanatate’.

Afirmatiile edilului vin dupa ce ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat ca liberalii intentioneaza ca dupa alegerile parlamentare sa modifice Legea 95/2006, astfel incat spitalele importante sa treaca din coordonarea primariilor in cea a Ministerului Sanatatii.

“In momentul in care faci o declaratie publica si anume ca vrei sa iei toate spitalele in care au investit ani de zile autoritatile locale – si investesc in continuare – la Ministerul Sanatatii, asta inseamna ca-i privezi pe cetateni de conditii civilizate in spitale. (…) Practic, dupa ce au vrut sa privatizeze sistemul de urgenta in sanatate, acum probabil se incearca o privatizare a intregului sistem de sanatate, nu numai a urgentelor. (…) Sustinem capitalul privat in domeniul sanatatii pentru cine-si permite acele tratamente sau consultatii la o clinica privata. Trebuie sa intarim – si s-a vazut in aceasta pandemie – si sistemul de sanatate de stat, pentru ca acolo ajung cei mai multi cetateni, iar in cazuri de urgenta majora ajung toti cetatenii, chiar si cei cu venituri foarte mari”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, la Antena 3, citata si de Agerpres.

In opinia sa, intentia privind trecerea spitalelor din coordonarea primariilor in cea a MS reprezinta ‘o decizie incorecta fata de pacienti’.

“Este o decizie incorecta fata de pacienti in primul rand, iar pe noi toti, fie ca reprezentam autoritatea publica locala sau pe cea centrala (…) trebuie sa ne preocupe felul in care ne raportam la cetateni si anume pacientii care au nevoie de actul medical sa fie primiti in unitati spitalicesti moderne, foarte bine dotate, cu personal medical bine platit si instruit prin cursuri in tara si in strainatate si, de asemenea, sa li se ofere conditii decente, daca nu europene, de lucru”, a mai declarat Firea.

Ea a mai precizat ca investitia autoritatilor publice locale din Romania pe perioada pandemiei e de aproape 900 milioane de lei.

“Pana acum ministerul, cel putin condus in aceasta perioada de ministrul care a facut aceste declaratii, nu s-a implicat aproape deloc. (…) Investitia autoritatilor publice locale din Romania pe perioada pandemiei e de aproape 900 milioane de lei, iar contributia Ministerului Sanatatii nu ajunge nici macar la 200 milioane”, a afirmat Firea, potrivit surelor citate.

De asemenea, edilul a adaugat ca managerii de spitale nu sunt alesi de primari, ci ocupa posturile in urma unui concurs.

Etichete: spitale in coordonarea ms, management sanitar, gabriela firea

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: