Finantarea pentru digitalizarea si optimizarea CNAS – PIAS, majorata la 100 de milioane de euro

19/02/2024
Finantarea pentru digitalizarea si optimizarea CNAS – PIAS, majorata la 100 de milioane de euro

Finantarea pentru digitalizarea si optimizarea CNAS – PIAS, majorata la 100 de milioane de euro

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/finantarea-pentru-digitalizarea-cnas-si-optimizarea-pias-majorata-la-100-de-milioane-de-euro/

Ministerul Sanatatii a aprobat finantarea pentru digitalizarea CNAS – PIAS, care include elemente importante de securitate cibernetica.

Finantarea initiala de 70 de milioane de euro a fost majorata la 100 de milioane de euro fara TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurarile din Sanatate (PIAS).

Trimestrul trei din 2025 este data limita pana la care sistemul asigurarilor de sanatate va fi transformat digital.

“Peste 25.000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de ingrijire la domiciliu) vor fi conectati la noua platforma PIAS. Este foarte important de subliniat ca sistemul actual nu va fi afectat. Modificarile la PIAS vor asigura un mediu prietenos si accesibil pentru utilizatori, inclusiv pentru cei cu dizabilitati, si vor imbunatati interconectarea si interoperabilitatea sistemului.”, transmite ministerul, luni, intr-un comunicat de presa.

Alte obiective cuprinse in programul de finantare:

• functionalitati noi (ex. digitalizarea unor documente conexe actului medical)
• optimizare fluxuri de date, monitorizarea electronica a obiectivelor generale, obiectivelor specifice, activitatilor si indicatorilor de performanta asumati la nivelul CNAS/CAS/furnizor de servicii medicale
• interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul administratiei publice inter institutional, utilizarea datelor organizationale incrucisate si a resurselor existente la nivel national (in linie cu celelalte investitii planificate la acest nivel)

Potrivit sursei citate, peste 400 de milioane de euro sunt investite in digitalizarea sistemului de sanatate din Romania, prin PNRR si fonduri europene.

“Finantarea aprobata astazi ridica investitiile directe in digitalizarea sanatatii prin Componenta 7 din PNRR la 200 de milioane de euro, dupa ce la finalul lunii ianuarie a.c., Ministerul Sanatatii a aprobat finantarea pentru digitalizarea institutiilor in domeniul sanitar aflate in subordinea MS, dar si digitalizarea proprie a aparatului ministerial.”, a mai informat MS.

Etichete: digitalizare, CNAS, PIAS, MS

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Eugen Feldioreanu says:

    Decizia privind digitalizarea trebuie luată de către oameni competenți. Nu trebuie descoperit oul lui Columb . Această problemă este rezolvată diferit în diverse tări. Trebuiesc studiate comparativ sistemele de computerizare , rezultatele lor și deficiențele lor înainte de a lua o decizie.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: