Fiecare spital judetean va fi obligat sa aiba un centru de prelevare organe

22/08/2019
Fiecare spital judetean va fi obligat sa aiba un centru de prelevare organe

Fiecare spital judetean va fi obligat sa aiba un centru de prelevare organe

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fiecare-spital-judetean-va-fi-obligat-sa-aiba-un-centru-de-prelevare-organe/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat ca fiecare spital judetean din tara va fi obligat, incepand cu data de 15 septembrie, sa aiba un centru de prelevare de organe.

In ultima saptamana au existat patru cazuri de prelevare de organe in tara, intre care si a unui cord care a ajuns la un tanar din Germania.

“In ultima saptamana, au fost patru prelevari. A fost emotionant pentru mine, pentru ca au fost prelevari de ficat, rinichi, astea sunt uzuale, dar a fost prelevarea unui cord de la un copil de 16 ani, care, din pacate, a plecat din tara pentru ca nu am avut pacient compatibil. Spun din pacate pentru ca ma gandesc la pacientii din Romania, dar aceasta inima bate in pieptul unui tanar de 17 ani din Germania, deci colaborarea cu Eurotransplant este din ce in ce mai puternica. De aceea, impreuna cu domnul director Radu Zamfir de la Agentia Nationala de Transplant, am luat decizia de a implementa obligativitatea existentei unui centru de prelevare la nivelul fiecarui spital judetean, pentru ca avem terapii intensive, avem dotari la marea majoritate a spitalelor, este cazul sa incepem sa lucram. Programul national de transplant a fost restructurat, exista posibilitatea de a stimula financiar pe cei care sunt implicati efectiv si este cazul sa ne gandim la pacientii care asteapta aceste organe’, a declarat Sorina Pintea, conform Agerpres.

De asemenea, demnitarul a adaugat ca termenul de la care va intra in vigoare aceasta obligativitate este 15 septembrie.

Deja s-a demarat o campanie publica de sustinere a prelevarii de organe, iar ministrul considera ca lucrurile se vor schimba odata cu existenta unui centru de prelevare in fiecare judet.

“O campanie impreuna cu asociatiile de pacienti si cu media, noi spunem ca, timid, am inceput, dar, in momentul in care vom da acesti indicatori, obligativitate, atunci lucrurile cred ca se vor schimba”, a mai afirmat ministrul Sanatatii potrivit sursei citate.

Etichete: prelevare de organe, centru de transplant, spital judetean

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: