Femeile si diabetul — dreptul nostru la un viitor sanatos”

Adriana Pavel 14/11/2017

Potrivit idf.org, tema pentru editia din 2017 a  Zilei mondiale de lupta impotriva diabetului zaharat este ”Femeile si diabetul — dreptul nostru la un viitor sanatos”.

Astfel, se doreste ca toate femeile cu risc de a face diabet sau care sufera deja de aceasta boala sa poata beneficia, in mod accesibil si echitabil, de informatia si medicatia necesare prevenirii sau tratarii. In acest sens, FID a demarat o campanie de informare din luna mai pana in septembrie 2017.

Continut educational:

Situatia este una ingrijoratoare la nivel mondial, caci peste 199 de milioane de femei traiesc cu aceasta boala, estimandu-se ca pana in anul 2040, cifra va ajunge la 313 milioane. Peste 2 milioane de femei isi pierd viata, anual, din cauza acestei suferinte, relateaza Agerpres.

Mai mult, una din sapte nasteri este afectata de diabet gestational. Vestea buna, potrivit FID, este ca mai bine de 70% din cazurile de diabet de tipul 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care neaparat trebuie sa includa, printre altele, practicarea exercitiilor fizice, mentinerea unei greutati normale si evitarea fumatului.
Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului zaharat a fost marcata pentru prima oara la 14 noiembrie 1991, din initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Federatiei Internationale de Diabet (FID).

Continut educational:

In Romania, exista o indelungata traditie dedicata cercetarii si tratarii acestei boli. In 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul roman a demonstrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si a folosit insulina in tratarea diabetului. Descoperirea sa, injectia cu insulina, a salvat milioane de vieti.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Sorina Pintea: Peste 10 milioane de euro pentru tratamente in strainatate platiti de Ministerul Sanatatii in acest an

SNMF: Migratia masiva a medicilor de familie – un fenomen previzibil dar controlabil

Peste 300.000 de lei imputati de CJAS furnizorilor de servicii medicale din Covasna

La Ministerul Sanatatii urmeaza o restructurare de posturi dupa ce reorganizarea nu si-a atins scopul

Judetul Bistrita-Nasaud a primit peste 14.000 de doze gratuite de vaccin antigripal