Femeile care amana sa aiba un copil sunt mai vulnerabile in fata depresiei postnatale

20/03/2012

Femeile care amana sa aiba un copil sunt mai vulnerabile in fata depresiei postnatale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/femeile-care-amana-sa-aiba-un-copil-sunt-mai-vulnerabile-in-fata-depresiei-postnatale/

mama depresie post partum carieraSunt sanse mai mari ca femeile care asteapta sa aiba un copil dupa ce au deja o cariera sa sufere de depresia postnatala, dupa cum arata un nou studiu. Cel mai probabil aceste persoane se pregatesc in exces pentru primul copil si se lupta atunci cand lucrurile nu ies asa cum si-au planificat.

Silje Marie Haga, de la Universitatea din Oslo, Norvegia, conducator al cercetarii a declarat ca “exista anumite indicatii ca mamele cu o varsta mai inaintata aflate la primul copil sunt vulnerabile la depresia post-partum, poate si pentru ca ele sunt obisnuite sa detina controlul vietii: ele si-au finalizat o lunga perioada de educatie si si-au stabilit o cariera inainte de a avea copii.
Dar nu poti controla un copil; dimpotriva, trebuie sa fii extrem de flexibila. Cateva dintre femeile pe care le-am intervievat au spus si ele ca aceasta a contribuit la sentimentul de dezamagire cand lucrurile nu au mers asa cum planificasera”.

Studiul a avut la baza raspunsuri de la 350 de proaspete mame si interviuri de profunzime cu 12 mame aflate la primul copil. S-a descoperit ca 16,5% au spus ca sufera de depresie postnatala pana la sase luni de la nastere.

Cercetatorul Haga a evidentiat si un numar de factori de risc pentru depresia postnatala, dincolo de cei biologici. “Depresia poate fi declansata nu atat de nevoia de control in sine, ci mai degraba de esecul de a atinge anumite asteptari.  In opozitie, femeile care au avut o abordare mai relaxata asupra maternitatii cu asteptarii mai putin clare s-au descurcat mai bine cu provocarile neasteptate”.  Alte femei s-au luptat dupa ce au avut o cezariana, intrucat nu asa isi planificasera sa aduca un copil pe lume. “In studiul meu femeile care au avut cea mai mare nevoie de control au avut adesea si cea mai mare dorinta de a naste normal” a mai adaugat cercetatorul. Un alt factor declansator al depresiei postnatale a fost chinul cu alaptarea.

Haga a spus ca proaspetele mame trebuie sa beneficieze de suport practic si emotional, in mod special de la partener, si sa inteleaga ca viata poate fi coplesitoare pentru ele. Femeile care sufera de despresie postpartum nu se pot bucura cu adevarat de copil.

Rezultatele studiului au o importanta deosebita pentru Marea Britanie, deoarece aici din ce in ce mai multe femei aleg sa intarzie maternitatea pana cand au o securitate financiara.

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: