Federatia „Solidaritatea Sanitara” solicita calculul salariilor de baza din sanatate

14/03/2022
Federatia „Solidaritatea Sanitara” solicita calculul salariilor de baza din sanatate

Federatia „Solidaritatea Sanitara” solicita calculul salariilor de baza din sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/federatia-solidaritatea-sanitara-solicita-calculul-tuturor-salariilor-de-baza-din-sanatate/

Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania a facut o solicitare publica Guvernului Romaniei de a interveni de urgenta pentru sprijinul profesionistilor din sistemul public de sanatate.

Astfel, Federatia solicita calculul tuturor salariilor de baza ale lucratorilor din sanatate in functie de salariul minim.

“In contextul inflatiei galopante tot mai multi lucratori din sanatate aluneca in zona saraciei salariale, veniturile salariale obtinute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supravietuirii. (Intr-o astfel de situatie se afla chiar si salariati care lucreaza in conditii de munca periculoase sau deosebit de periculoase, desfasurand totodata o buna parte a activitatii profesionale noaptea si in zilele libere legale.) Situatia este cu atat mai dramatica cu cat este vorba de profesionistii deja epuizati de indelungata lupta dusa deja pe frontul pandemiei, rapida scadere a puterii de cumparare accentuandu-le problemele si scazandu-le capacitatea de desfasurare a activitatilor profesionale.”, transmite Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania.

In context, se solicita Guvernului Romaniei sa adopte urgent trei masuri:

1. Calculul salariilor de baza pentru toate categoriile de lucratori din sanatate prin raportarea coeficientilor de ierarhizare prevazuti in legea salarizarii la salariul de baza minim brut pe tara in plata (aplicarea prevederilor alin. 2 al art. 12 din Legea nr. 153/2017 incepand cu luna aprilie 2022). Activarea mecanismului de raportare a tuturor salariilor de baza la salariul de baza minim brut pe tara, prin intermediul coeficientilor de ierarhizare, constituie cea mai buna solutie in actualul context, ea permitand atat rezolvarea unei bune parti din problema inechitatilor salariale cat si constituirea unui mecanism eficient de lupta impotriva scaderii accelerate a salariului real.

2. Cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata cel putin la nivelul corespunzator actualizarii lui cu rata inflatiei.

3. Raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de baza in plata.

“Amintim guvernantilor ca „armata in alb” pe care o reprezinta profesionistii din sanatate se afla de peste doi ani mobilizata in lupta impotriva pandemiei COVID-19. Aceasta lupta nu s-a finalizat, ci se desfasoara in continuare, atat pe „frontul” pacientilor infectati SARS-CoV-2 cat si pe cel al patologiei post-COVID-19. De asemenea, specialistii din sistemul public de sanatate constituie o resursa importanta in eventualitatea (nedorita) a unui conflict militar, mentinerea capacitatii lor de interventie fiind vitala si in contextul amenintarii cu razboiul.”, mai precizeaza organziatia intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, ‘merita observat ca, prin intermediul refugiatilor de razboi, conflictul din Ucraina deja a crescut sarcinile lucratorilor din sistemul public de sanatate.’

“In aceste conditii, protectia lucratorilor din sistemul public de sanatate impotriva stresului generat de reducerea rapida a salariului real si de efectele aceste scaderi accelerate a puterii de cumparare este o interventie necesara, cu caracter strategic raportat la actual context.”, a mai transmis organizatia sindicala.

Etichete: salariu lucratori sanatate, calcul salariul de baza in sanatate, solidaritatea sanitara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: