Federatia “Solidaritatea Sanitara”: Efectele blocarii angajarilor in Sanatate

26/04/2023
Federatia “Solidaritatea Sanitara”: Efectele blocarii angajarilor in Sanatate

Federatia “Solidaritatea Sanitara”: Efectele blocarii angajarilor in Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/federatia-solidaritatea-sanitara-efectele-blocarii-angajarilor-in-sanatate/

In conditiile in care sistemul public de sanatate inregistreaza la ora actuala un deficit de personal de peste 40.000 de angajati iar salariile reale ale angajatilor din sanatate au scazut cu peste 30%, Guvernul intentioneaza sa adopte o Ordonanta de Urgenta prin care ar bloca angajarile (inclusiv cele din sectorul public de sanatate) si posibilitatea cresterii salariilor, transmite Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania intr-un comunicat de presa.

Federatia „Solidaritatea Sanitara” solicita Guvernului sa excepteze sectorul sanitar de la cele doua masuri intentionate prin Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare: blocarea angajarilor si blocarea cresterilor salariale.

“Atentionam Guvernul ca adoptarea acestor masuri ar constitui reteta sigura pentru relansarea la nivelul maxim a migratiei profesionistilor din sectorul public de sanatate.”, scrie in comunicat.

Potrivit sursei citate, Federatia explica consecintele adoptarii acestor masuri:

1. Blocarea angajarilor

Adoptarea prin OUG a masurii de blocare a angajarilor ar avea drept efect lipsirea spitalelor publice de personalul necesar.

“Pe datele rezultate din raportarile spitalelor publice deficitul de personal este la ora actuala de 18,28%, acesta echivaland cu lipsa a cca. 40658 de angajati. Deficitul de personal este chiar mai mare decat la inceputul pandemiei, in anul 2019 acesta fiind de 17,74%. Foarte grav este ca in unele cazuri deficitul de personal indica de fapt ca numarul de angajati este sub normativul minim de personal. Ponderea deficitului de personal este unul dintre indicatorii masurii in care sunt afectate atat calitatea serviciilor medicale acordate pacientilor, cat si calitatea vietii profesionale a angajatilor, experienta unei interventii similare petrecuta in perioada 2009-2015 oferindu-ne o lectie importanta.”, mai transmite Federatia Solidaritatea Sanitara.

In cazul angajatilor deficitul de personal determina o crestere suplimentara a sarcinilor de serviciu pentru angajatii existenti, contribuind la epuizarea profesionala.

Federatia mai spune ca deficitul actual de personal a determinat deja imposibilitatea luarii zilelor libere si a efectuarii concediului de odihna in cazul multor angajati, blocarea posturilor urmand sa accentueze dramatic acest fenomen. Este relevant si faptul ca in multe cazuri angajatii nu si-au efectuat nici macar zile de CO din perioada pandemiei (cand a fost suspendata obligativitatea acordarii acestora).

“Supraincarcarea cu sarcini de serviciu si imposibilitatea recuperarii capacitatii de munca prin intermediul zilelor libere si a celor de concediu, determina epuizarea profesionala, aceasta fiind una dintre cauzele esentiale ale migratiei.”, mai scrie in comunicat.

2. Blocarea cresterilor salariale

Potrivit sursei citate, o masura ce s-a dovedit foarte eficienta in combaterea migratiei profesionistilor din sanatate s-a dovedit a fi cresterile salariale din perioada 2015-2018 pentru personalul medical.

“Problema este ca eficienta acestei masuri a fost insa continuu erodata de inflatie, aceasta determinand o scadere continua a salariilor reale (a puterii de cumparare a salariilor). In conditiile in care nivelul cumulat al inflatiei din anul 2018 pana in prezent este de cel putin 30%, personalul din sanatate a suferit o reducere proportionala a salariilor reale. Consecintele sunt unele semnificative, blocarea cresterilor salariale riscand sa le accentueze in mod dramatic.”, mai transmite organizatia sindicala.

Constientizand aceste riscuri si tinand cont de conditionarile existente in PNRR, Federatia „Solidaritatea Sanitara” precizeza ca a solicitat anterior Ministerului Sanatatii elaborarea unui proiect de lege a salarizarii pentru angajatii din sanatate care sa rezolve problema reducerii salariilor reale si sa creasca gradul de echitate al salarizarii.

In consecinta, la nivelul Ministerului Sanatatii un grup de experti guvernamentali, impreuna cu cei ai partenerilor sociali reprezentativi la nivel de sector Sanatate, au elaborat un proiect de lege a salarizarii care constituie solutia corecta de rezolvare a acestor probleme.

De asemenea, Federatia „Solidaritatea Sanitara” solicita Guvernului ca blocarea angajarilor sa nu fie aplicabila sectorului public de sanatate.

“Suplimentar, solicitam adoptarea si aplicarea proiectului de lege a salarizarii privind angajatii din sanatate, elaborat impreuna cu partenerii sociali, avand in vedere ca acest proiect ar permite unele cresteri ale salariilor reale, unele dintre ele urmand sa fie facute pe baza unor surse extra-bugetare (veniturile spitalelor).”, mai precizeaza organizatia sindicala.

Etichete: federatia solidaritatea sanitara, angajari in sanatate, blocare angajari in sanatate, reduceri salariale sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: