Expertii germani nu recomanda administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu varste peste 65 de ani

01/02/2021

Expertii germani nu recomanda administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu varste peste 65 de ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/expertii-germani-nu-recomanda-administrarea-vaccinului-astrazeneca-persoanelor-cu-varste-peste-65-de-ani/

Comisia germana de vaccinare (STIKO) a recomandat ca vaccinul AstraZeneca sa nu fie administrat persoanelor cu varste de peste 64 de ani, asta contrar recomandarii Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), care a autorizat acest vaccin impotriva Covid-19 pentru toate varstele incepand cu cea de 18 ani, relateaza AFP.

”Tinand cont de datele disponibile, vaccinul (AstraZeneca) nu este recomandat la ora actuala decat persoanelor cu varste intre 18 si 64 de ani (…) Nu exista suficiente date pentru a se pronunta asupra eficacitatii vaccinului la persoanele cu varste de la 65 de ani in sus”, explica aceasta comisie ce reuneste experti germani, confrom Agerpres.

Conform unei evaluari provizorii publicate in decembrie in revista The Lancet dupa un studiu clinic la care au participat 11.636 de persoane, eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost cuprinsa intre 60% si 90%, in timp ce compania producatoare indica o eficacitate de circa 70%. Insa majoritatea persoanelor care au participat la testul clinic aveau varste de pana in 55 de ani, numai 8% apartinand categoriei de varsta 56-69 de ani, mai relateaza sursele citate.

Potrivit evaluarii autoritatii sanitare din Marea Britanie, tara unde vaccinul AstraZeneca este deja administrat populatiei, acesta ofera un raspuns imun bun in cazul persoanelor varstnice, desi in prezent exista putine date despre nivelul precis al protectiei.

La randul ei, Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), care vineri a autorizat folosirea acestui vaccin contra COVID-19 pentru toate persoanele cu varste de cel putin 18 ani, a mentionat ca, desi nu exista suficiente date pentru categoria de varsta peste 55 ani pentru a calcula eficacitatea vaccinul in cazul acestor persoane, ”totusi, o protectie este asteptata” intrucat a fost identificat un raspuns imunitar.

Etichete: vaccin astrazeneca, vaccin anti-covid, vaccinare anti-covid persoane peste 65 de ani

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Incepe vaccinarea cu doza a treia pentru populatia generala

Senatul a votat OUG privind utilizarea certificatului verde Covid

Normele de aplicare a OUG privind concediile si indemnizatiile

CMR: Romania este pe punctul de a fi colorata din nou in rosu

Ministerul Sanatatii: Acord pentru achizitia a 2000 de flacoane de Tocilizumab