Experti internationali: Pandemia nu se va incheia daca nu exista un acces echitabil la vaccinare

15/02/2021
Experti internationali: Pandemia nu se va incheia daca nu exista un acces echitabil la vaccinare

Experti internationali: Pandemia nu se va incheia daca nu exista un acces echitabil la vaccinare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/experti-internationali-pandemia-nu-se-va-incheia-daca-nu-exista-un-acces-echitabil-la-vaccinare/

Vaccinurile impotriva Covid-19 nu vor pune capat pandemiei daca toate tarile nu vor primi doze in mod rapid si echitabil, avertizeaza expertii protrivit AFP si Agerpres.

Tot mai multe tari iau in considerare crearea unor pasapoarte de vaccinare inainte de reluarea calatoriilor internationale, insa autorii unei scrisori deschise publicate in revista The Lancet considera ca acumularea de doze de vaccin in tarile cele mai bogate poate prelungi criza sanitara.

Ca urmare a acestui “nationalism” al vaccinurilor, COVAX, un mecanism ONU destinat distribuirii vaccinurilor anti-COVID catre tarile defavorizate, s-ar putea confrunta cu o lipsa de doze timp de cativa ani.

“Adevarul este ca lumea are nevoie de mai multe doze de vaccinuri anti-COVID decat orice alt vaccin din Istorie pentru a putea imuniza suficienti oameni pentru a se atinge imunizarea colectiva”, a declarat autorul principal al scrisorii Olivier Wouters, de la London School of Economics and Political Science, potrivit surselor citate.

“Daca vaccinurile nu sunt distribuite mai echitabil, ar putea trece ani inainte ca coronavirusul sa se afle sub control la nivel global”, a mai spus el.

Tarile sarace se confrunta cu provocari enorme in ceea ce priveste obtinerea dozelor si administrarea acestora populatiilor lor, de la lipsa banilor pentru achizitionarea vaccinurilor pana la infrastructura de transport si depozitare (in special pentru vaccinurile ARN care trebuie depozitate la temperaturi foarte scazute).

Si, in pofida investitiilor publice si private fara precedent in dezvoltarea si livrarea vaccinurilor, COVAX estimeaza ca va avea nevoie de 6,8 miliarde de dolari suplimentari in 2021 pentru a putea livra vaccinuri catre 92 de tari in curs de dezvoltare.

Pe baza datelor comerciale disponibile, autorii scrisorii deschise mentioneaza ca guvernele tarilor bogate care reprezinta 16% din populatia lumii au obtinut 70% din doze – suficient pentru a vaccina fiecare dintre cetatenii lor de mai multe ori.

Totodata, autorii scrisorii solicita companiilor producatoare sa accelereze transferurile de tehnologie catre tarile in curs de dezvoltare, astfel incat acestea sa poata produce doze la nivel local, precum si sa puna in aplicare controale de pret pentru vaccinurile de pe piata, in prezent prohibitive.

Etichete: acces vaccinare anti-covid, vaccinuri anti-covid, pandemie covid-19

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: