Expert OMS: Poate ca nu vom eradica niciodata acest virus

19/01/2022

Expert OMS: Poate ca nu vom eradica niciodata acest virus

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/expert-oms-poate-ca-nu-vom-eradica-niciodata-acest-virus/

Faptul ca pandemia de COVID-19 va intra intr-o buna zi intr-un stadiu endemic nu inseamna ca virusul nu va mai fi periculos, a avertizat coordonatorul pentru situatii de urgenta din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citat de AFP.

“Oamenii pun in opozitie pandemia si endemia, insa malaria endemica ucide sute de mii de oameni, HIV este endemic, violenta endemica exista in orasele noastre. Endemic, in sine, nu inseamna ceva bun, endemic inseamna pur si simplu ca virusul este acolo pentru totdeauna”, a declarat medicul Michael Ryan, citat si de Agerpres.

Aparitia variantei Omicron, care este mult mai contagioasa decat toate celelalte variante al noului coronavirus, dar care pare sa provoace simptome mai putin grave pentru persoanele vaccinate, a lansat dezbaterile despre trecerea de la pandemie, declarata la inceputul anului 2020, la o forma endemica. Aceste dezbateri lasa sa se subinteleaga ca virusul ar deveni mai putin periculos.

“Nu vom scapa de virus in acest an. Poate ca nu vom eradica niciodata acest virus. Virusurile care provoaca pandemii au tendinta de a face parte din ecosistem”, a subliniat Michael Ryan, care a mai adaugat ca “putem sa punem capat urgentei de sanatate publica la nivel international”

Acelasi oficial de la OMS a evocat, de asemenea, posibilitatea ca pe viitor cele trei sau patru injectii cu vaccinuri anti-COVID-19 sa fie considerate drept numarul normal de doze pentru a evita formele cele mai severe de COVID-19.

“Nu vom mai numi (aceste injectii) doze ‘booster’. Consideram doar ca trei sau patru doze sunt necesare pentru a face sa se nasca aceasta imunitate durabila si robusta care va protejeaza de spitalizare si de deces pentru o lunga perioada”, a subliniat acelasi reprezentant al OMS, potrivit surselor citate.

Etichete: pandemie covid-19, virus endemic, vaccinare anti-covid, OMS

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: