EXCLUSIV: Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF – Normele sunt cele care vor decide acest pachet de baza

16/01/2014

EXCLUSIV: Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF – Normele sunt cele care vor decide acest pachet de baza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/exclusiv-dr-rodica-tanasescu-presedinte-snmf-normele-sunt-cele-care-vor-decide-acest-pachet-de-baza/

conferintaministerIn cadrul videoconferintei organizate de ministerul Sanatatii cu privire la Asistenta medicala primara ca parte centrala a pachetului de baza, la care au participat reprezentatii ministerului Sanatatii si ai administratiei publice din teritoriu, dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, a subliniat ca esenta pachetului de baza trebuie sa fie reprezentata de normele dupa care pachetul sa poata fi pus in aplicare de medicina de familie.

Videoconferinta a fost structurata in doua parti, o prima etapa in care partile si-au exprimat pozitia publica fata de acest proiect de lege, iar presa a putut adresa intrebari (urmand ca raspunsurile sa fie primite doar ulterior pe site-ul ministerului), si o a doua parte a discutiilor tehnice cu specialistii despre pachetul de baza.

Pozitia SNMF fata de pachetul de baza si fata de normele necesare pentru punerea in aplicare a acestuia au fost exprimate de dr. Rodica Tanasescu in interviul acordat in exclusivitate pentru FormareMedicala.

 

tanasCum poate fi implementat cu succes pachetul de baza?

Dr.Rodica Tanasescu: Noi ne dorim norme foarte clare, limpezi si stabile in timp, astfel incat pachetul de baza sa poata fi pus in aplicare. Si dorim in mod expres ca normele sa fie lucrate impreuna cu specialistii in domeniu in asa fel incat practica de cabinet sa isi poata spune cuvantul in elaborarea acestor norme.

Normele sunt cele care vor decide, care vor garanta sau nu vor garanta acest pachet de baza. In aceasta lege, ca in multe altele, este vorba  numai de un cadru general, si ceea ce va fi scris in norme e de fapt definitoriu si va conduce la faptul ca acest pachet de baza poate fi aplicat sau nu.

Ce retineri are SNMF in legatura cu pachetul de baza?

Dr. Rodica Tanasescu: Nu e vorba de retineri, e vorba de inca lucruri pe care inca nu le cunoastem si care nu se cunosc: cum va fi aplicat acest pachet de baza pentru ca acest pachet de baza reprezinta numai un cadru general. Cum va fi aplicat vom vedea in norme. Acest lucru este esential si il asteptam cu speranta dar si cu ingrijorare.

SNMF sustine pachetul de baza?

Dr.Rodica Tanasescu: SNMF sustine pachetul de baza in masura in care normele legale il vor face aplicabil. Deocamdata nu pot sa spun nici ca-l sustin, nici ca nu-l sustin. Sustin nevoia pachetului de baza, dar normele sunt cele care ne vor pune in situatia de a sustine sau, din contra, de a critica acest pachet de baza.

Videoconferinta integrala, inclusiv interventiile dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF si dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF vor fi disponibile in cursul zilei de maine.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: