Examenul de rezidentiat se amana | Viitorii medici cer solutionarea crizei

04/10/2019
Examenul de rezidentiat se amana | Viitorii medici cer solutionarea crizei

Examenul de rezidentiat se amana | Viitorii medici cer solutionarea crizei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/examenul-de-rezidentiat-se-amana-viitorii-medici-cer-solutionarea-crizei/

Examenul de rezidentiat de anul acesta se amana pentru data de 8 decembrie, potrivit anuntului facut de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Examenul ar fi trebuit sa aiba loc pe data de 17 noiembrie.

“Ne aflam intr-o situatie fara precedent. Pentru prima oara, concursul de rezidentiat este in pericol de a nu se mai desfasura, iar 5.684 de absolventi ai promotiei 2019 in medicina, medicina dentara si farmacie risca sa nu poata continua pregatirea intr-o specialitate. Conform Ordonantei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, Ministerul Sanatatii organizeaza concursul national pentru admiterea in rezidentiat pe locuri si pe posturi, in sesiune unica, in trimestrul IV al fiecarui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut in data de 17 noiembrie 2019 trebuia sa se desfasoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sanatatii organizeaza aceasta admitere in baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii si al ministrului Educatiei, care presupune elaborarea a sapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune. (…) Ministerul Sanatatii a intocmit toate actele necesare, dar avand in vedere ca la Ministerul Educ atiei Nationale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, suntem in imposibilitatea de a emite aceste acte normative si prin urmare de a sustine acest concurs la data de 17 noiembrie 2019”, a declarat Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, ministrul Sanatatii a afirmat ca situatia ar fi putut fi evitata, iar ‘jocurile politice’ nu trebuie sa afecteze sistemul medical din Romania.

“Am sperat sa nu ajungem in aceasta situatie si am sperat ca vom avea un ministru al Educatiei, in baza propunerii transmise de premier la presedintele Romaniei. Iata ca ne vedem nevoiti sa luam o decizie de amanare a concursului pentru binele celor care doresc sa se specializeze pentru a ingriji si ajuta semenii. Aceasta situatie putea fi evitata daca omul cu cea mai mare functie in stat ar fi inteles sau macar i-ar fi pasat. Jocurile politice nu trebuie sa afecteze Sanatatea. (…) De altfel, Curtea Constitutionala a decis ca presedintele nu a avut motive sa refuze numirile inaintate”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

Demnitarul a mai adaugat ca nu exista posibilitatea emiterii unei ordonante de urgenta pentru ca examenul sa se desfasoare. Rezidentiatul de anul acesta va avea loc in data de 8 decembrie 2019

In lumina recentelor evenimente, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), forul care reuneste 11 organizatii studentesti medicale, reprezentand in total peste 24.000 de studenti la medicina, face un apel catre Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Administratia Prezidentiala, Universitatile de Medicina si Farmacie, Directiile de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor spre a solutiona aceasta situatie “inainte de a deveni o problema reala, care sa duca la amanarea acestui examen vital si integrarea pe piata muncii a mii de absolventi de medicina din Romania”.

“Examenul de rezidentiat este mult mai mult decat un examen pentru studentii si absolventii medicinisti, este momentul la care am sperat si pentru care ne-am pregatit timp de sase ani, care marcheaza implinirea vocatiei unei generatii intregi de viitori medici. Colegii nostri mai mari, acum absolventi, s-au pregatit pentru acest examen al maturitatii medicale si nu merita ca viitorul lor sa fie subiectul unei neintelegeri politice intre institutiile statului. FASMR este alaturi de absolventi si solicita solutionarea acestei crize, pentru ca examenul sa se poata sustine la data anuntata anterior, 17 noiembrie 2019, in conditii optime.”, a declarat Teodor Cristian Blidaru, in numele Consiliului Director al FASMR, potrivit unui comunicat.

Etichete: examen rezidentiat, medici rezidenti, data examen rezidentiat 2019, studenti medicina

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: