Este emailul o solutie pentru comunicarea intre medicii de familie si pacienti?

25/01/2012

Este emailul o solutie pentru comunicarea intre medicii de familie si pacienti?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/este-emailul-o-solutie-pentru-comunicare-intre-medicii-de-familie-si-pacienti/

Comunicarea prin email a devenit deja o modalitate extrem de utila si rapida in mai toate aspectele vietii. Trimitem mesaje prin email catre parteneri de afaceri, colegi, prieteni sau familie cu aceeasi usurinta, ajungand sa evitam telefoanele sau conversatiile fata in fata. In domeniul medical insa, emailul este inca folosit la scara destul de restransa. Dar, pe masura ce utilizarea canalelor de comunicare online se extinde, medicii vor fi pusi fata in fata cu beneficiile si cu motivele de ingrijorare ce tin de aceasta metoda de relationare cu pacientii.

De ce sa folosim emailul?

Conform unor studii citate de Wall Street Journal, o relatie bazata pe incredere si grija intre pacient si medicul sau este extrem de importanta in decizia pacientului de a urma sfaturile primite. Comunicare frecventa prin email poate ajuta la stabilirea unei astel de relatii. Cum timpul alocat consultatiilor la cabinet sau convorbirilor telefonice este limitat, emailul ar putea extinde perioada in care medicul de familie discuta cu fiecare pacient, diminuand impresia acestora ca doctorii sunt inaccesibili.

Comunicarea prin email ajuta medicii de familie si din puncte de vedere ce tin strict de afacerea de care se ocupa. Emailul reduce numarul de telefoane, care sunt mai putin eficient si consuma mai mult timp, marind eficienta functionarii cabinetului, si in acelasi timp creste gradul de loialitate al pacientilor, acestia fiind mult mai putini dispusi sa mearga la un nou medic de familie.

Care sunt efectele negative ale comunicarii pe email?

Principalul motiv de ingrijorare in privinta utilizarii emailului in comunicare dintre medicul de familie si pacienti este securitatea datelor confidentiale ce pot fi expuse in mesajele transmise. Scurgerile sau pierderile de date pot face mult rau medicilor si cabinetelor in general, deoarece pacientii isi pierd increderea si apeleaza la serviciile altor doctori. Dincolo de reactia pacientilor, Uniunea Europeana impune reguli si standarde clare privind securitatea informatiilor confidentiale ale pacientilor.

Pe de alta parte, pacientii vor cauta sa inlocuiasca total vizitele la cabinet cu emailul, alegere ce trebuie descurajata. In anumite situatii, fara un consult amanuntit, medicul de familie nu-si poate forma o parere corecta asupra starii pacientului doar din cateva schimburi pe email. In plus, atunci cand primesc un anumit raspuns pe email, pacientii pot intra in panica, pot decide sa se informeze pe internet si sa faca presupuneri gresite. Mai grav, pot trimite emailurile medicului de familie catre cunostinte sau membri ai familiei, chiar daca acestia nu au exact aceeasi problema de sanatate.

Calea de mijloc

Comunicare pe email cu pacientii nu trebuie respinsa total. Anumite conversatii intre medici si pacienti pot fi purtate pe acest canal fara probleme. Astfel, emailul poate fi folosit pentru a face si confirma programari, pentru a trimite unele instructiuni sau recomandari simple, pentru a raspunde unor intrebari dupa consult – reamintirea dozajului unui medicament, precizarea unui nume de specialist la care pacientul a fost trimis, explicatii pe care le-a uitat de la ultima vizita la cabinet. De asemenea, medicii de familie pot apela la email pentru a pune intrebari despre evolutia pacientilor pe timpul unui tratament sau pentru a le reaminti ca nu si-au mai verificat starea de sanatate de prea mult timp.

Dincolo de motivele de ingrojorare, comunicarea prin email aduce beneficii majore in relatia dintre medic si pacient. Pe masura ce mijloacele de comunicare virtuale castiga tot mai mult teren, medicii de familie trebuie sa gaseasca metodele cele mai potrivite pentru a raspunde necesitatilor si cerintelor pacientilor. Astfel, evaluarea corecta a diverselor canale de comunicare si integrarea lor in activitatile zilnice sunt absolut necesare.

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: